Home MAGAZIN Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i...

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

525
0
SHARE

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, usledile su brojne reakcije, u najmanju ruku negodovanja i nerazumavanja takve odluke, kako od javnih ličnosti, tako i od verujućeg naroda i sveštenstva SPC.

Bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević je napisao u svojoj objavi na Fejsbuku:

“Ako je ovo uopšte i tačno i ako na RTS nisu pomešali pojmove autonomija i autokefalnost, onda smo svedoci nečega što se nije desilo niti je moglo da se desi za 800 godina postojanja SPC, uprkos udarcima koje je ona primala od Vatikana, Otomana, Mađara, Bugara, Arbanasa, Hrvata, komunista, titoista i svih drugih srpskih dušmana.
Ovo je neka vrsta kraja istorijske SPC i rađanja nečeg postistorijskog, postmodernog, posthrišćanskog i zaumnog.

Ovo su gorke reči ali na najutišaniji mogući način odražavaju moje zaprepašćenje.

Gajim ipak nejasnu nadu da je reč o nekoj ogromnoj zabludi.“, napisao je Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević je potom napisao još jednu objavu:

“Današnjim činom, patrijarh SPC i episkopi, članovi SA Sabora i Sinoda, pokazali su kako se od osamstogodišnje SPC, stradalne i mučeničke, jedinog suštinskog oslonca srpskog naroda tokom istorije, pravi “Crkva Srbije” i time ispunjavaju želje svih srbofoba u regionu i u svetu.

Vidimo kako se gazi po uverenjima i stremljenjima svih Srba koji su od 1219. pa do danas živeli na prostoru od Hilandara do Trsta i od Skadra i Boke do Arada, Temišvara i Sent Andreje.

Ko li se danas sve raduje na Cetinju, u Zagrebu, u Sofiji, Prištini, Berlinu, Londonu, Vašingtonu?

Ko se to i s kojim pravom danas odriče srpske istorije i srpskih crkava i manastira u Staroj Srbiji?

Ko će da javi Vojvodi Micku, Gligoru Sokoloviću, Đorđu Skopljančetu, Pop Tašku i drugim bezbrojnim herojima sa Skopske Crne Gore i iz doline svete reke Vardar, šta se to danas desilo?

Ko se usuđuje da srpski duhovni identitet poklanja strukturi koju su osmislili Tito i Kominterna a porodili Krste Crvenkovski, Koliševski i svi oni koji su od 1967. maltretirali srpske sveštenike i narod?

Zašto nije dovoljna autonomija?

Znaju li patrijarh i vladike šta su učinili i kojim putem su krenuli?

I šta će sad “ostaci zaklanog naroda” da misle i o čemu će da pričaju? O Konstrakti, o letovanju u Hrvatskoj, o poskupljenju struje?

Previše je pitanja a premalo odgovora.

Moguće je i da ja ništa ne razumem i da mi izmiču prednosti duha ovog i ovakvog vremena.
A moguće je i da se srpstvo umorilo i potrošilo… u politici, školama, na univerzitetima, u vojsci, policiji, medijima, institucijama države, evo sad i u crkvi.

I da tinja još samo u narodu, daleko od pozicija moći i uticaja, suzbijeno, razočarano, przničavo, obezglavljeno, neorganizovano, frustrirano, gnevno ali i obeshrabreno, kao pod Turcima i pod Vatikanom u raznim oblicima.

Nije dobro ako je tako ali jednom smo, isti takvi, dočekali Karađorđa i Miloša, Dositeja, NJegoša i đakona Avakuma, pa je nekako krenulo.

Možda će opet morati tako.”

Sveštenik Darko Ristov Đogo je u svojoj objavi izrazio nevericu i nerazumevanje za ovakvu odluku Sabora SPC:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here