Home MAGAZIN RASPAD SISTEMA U EU: Mađari ne prihvataju embargo na ruski gas, Slovaci...

RASPAD SISTEMA U EU: Mađari ne prihvataju embargo na ruski gas, Slovaci i Česi traže period navikavanja, Bugari traže izuzeće…

449
0
SHARE

Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu.

To je danas izjavio zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi znatno povećalo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost“, rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list, javlja Rojters.

Sijarto: Mađarska ne može da podrži predloženi embargo EU

„Mađarska ne može da podži predloženi embargo Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost“, poručio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine“, rekao je Sijarto u video-poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

„Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija“, rekao je Sijarto.

Slovačka traži trogodišnji tranzicioni period

Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik.

Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

I Češka traži izuzeće: „Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, tri godine“

I Češka će privremeno tražiti izuzeće od evropskog embarga na uvoz ruske nafte kako bi dobila na vremenu za povećanje kapaciteta naftovoda, izjavio je u sredu premijer Petr Fiala. „Spremni smo da podržimo ovu odluku (o sankcijama u vezi sa naftom), ali da Češka dobije odlaganje potrebno da poveća kapacitet kojim nafta može da se isporučuje Češkoj“, rekao je Fiala.

„Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, tri godine“, dodao je on.

Češka pokušava da poveća kapacitet naftovoda TAL, koji ide od Italije preko Austrije do Nemačke i čeka dozvolu bavarskih vlasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here