Home MAGAZIN RADA TRAJKOVIĆ: SRBIJA JE KAO ŠVEDSKI STO, A VUČIĆ JE KONOBAR KOJI...

RADA TRAJKOVIĆ: SRBIJA JE KAO ŠVEDSKI STO, A VUČIĆ JE KONOBAR KOJI UZIMA BAKŠIŠ..

793
0
SHARE

Političarka sa Kosova Rada Trajković rekla je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dobar pregovarač, nego je Srbiju predstavio kao švedski sto s kog svakog uzima šta hoće, a on je kao konobar koji uzima bakšiš i stavlja u džep.

“Od svakog sporazuma on uzima nešto za sebe. Da li je to finansijski ili pokušaj s Amerikom da ga zadrže na vlasti da ne bi odgovarao za ono što je do sada uradio”, navela je Trajković u Novom danu televizije N1.

Ona je rekla da se mora pronaći način da se “štetočinskoj vlasti” oduzme legitimitet i da svaki odgovoran gradjanin ne treba da izadje na predstojeće izbore.

Putovanje Vučića i Hašima Tačija u Belu kuću u Vašington 27. juna Trajković je ocenila kao put koji podrazumeva prihvatanje i potpisivanje sporazuma o Kosovu.

“Ono što je za nas problem je što se to održava 27. uoči Vidovdana ili možda baš na Vidovdan zbog razlike u vremenskim zonama. S druge strane mi uopšte ne znamo šta je u tom dokumentu”, rekla je Trajković i dodala da je netransparentnost nešto što ne može da ponudi stabilnost regionu.

Na pitanje da li taj odlazak znači da su Vučić i Tači već prihvatili sporazum ona je rekla da

“Amerika ne prihvata da vas pozove u Belu kuću, a da niste prihvatili”, i da je to način funkcionisanja američke administracije”.

Ona je ocenila da rešenje koje nije dogovor Sjedinjenih Američkih Država i Evrope nije rešenje koje će ponuditi stabilnost.

Prema njenim rečima specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posle posete Prištini dolazi u Beograd vrlo verovatno sa upozorenjem koje treba ozbiljno shvatiti.

Trajković je dodala da je se Srbija nalazi u vrlo teškoj situaciji i da je presudno važna poruka nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Po njoj, kompromis uvek podrazumeva bolna rešenja, a u ovom slučaju značio bi rešenje koje bi stabilizovalo i Srbe i Albance.

“On je u ovom trenutku vrlo teško izvodljiv. Sve što bi dobili Albanci manje od nezavisnosti izazvalo bi destabilizaciju. Sve što bi dobila srpska država i Srbi mislim da bi izazvalo destabilizaciju”, rekla je Trajković i ocenila da je rešenje projekat o kome treba razgovarati.

Kako je istakla, treba početi od nečega što podrazumeva projekte pomirenja Srba i Albanaca, postizanje sporazuma o slobodi kretanja, o institucionalnoj saradnji, pre svega op borbi protiv kriminala i korupcije.

(Beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here