Home MAGAZIN PUTIN ZAPRETIO ZAPADU: Rusija razmatra drastičan korak!

PUTIN ZAPRETIO ZAPADU: Rusija razmatra drastičan korak!

444
0
SHARE

Rusija, najveći svetski izvoznik energije, mogla bi da smanji proizvodnju nafte. Takođe će odbiti da proda naftu bilo kojoj zemlji koja nameće „glupu“ zapadnu gornju granicu cena ruske nafte, izjavio je u petak predsednik Vladimir Putin, prenosi Rojters.

Grupa sedam velikih sila, Evropska unija i Australija prošle nedelje dogovorile su ograničenje cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu nakon što su članice EU savladale otpor Poljske.

„Što se tiče naše reakcije, već sam rekao da prosto nećemo prodavati onim zemljama koje donose takve odluke“, rekao je Putin novinarima na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kirgizije, Biškeku.

„Razmišljaćemo, možda, čak i o mogućem, ako bude potrebno… smanjenju proizvodnje“.
Putin je rekao da Rusija ima sporazum o proizvodnji sa drugim članicama grupe proizvođača nafte OPEK+, tako da je ovako drastičan korak i dalje samo mogućnost.

„Razmišljamo o ovome, još nema rešenja. A konkretni koraci biće navedeni u ukazu predsednika Rusije koji će biti objavljen u narednih nekoliko dana“, rekao je Putin.

Prodaja nafte i gasa Evropi bila je jedan od glavnih izvora ruske devizne zarade otkako su sovjetski geolozi pronašli naftu i gas u močvarama Sibira decenijama posle Drugog svetskog rata.

Putin je odbacio pokušaj Zapada da stisne ruske finansije, rekavši da gornja granica od 60 dolara odgovara ceni po kojoj je Rusija prodavala naftu.

„Sve se svodi na ovu cifru“, rekao je Putin. „Zato ne brinite za budžet“.

Prema podacima Rojtersa, cena nafte tipa Urals u petak je bila oko 53 dolara po barelu.

Šef Kremlja je upozorio da bi pokušaji Zapada da uvede gornju granicu cena doveli do globalnog kolapsa naftne industrije, a potom i do katastrofalnog rasta cena.

„To će dovesti do kolapsa same industrije, jer će potrošač uvek insistirati da cena bude niža. Industrija je već nedovoljno finansirana, a ako slušamo samo potrošače, onda će se ova investicija smanjiti na nulu“, rekao je Putin.

„Sve će to u nekoj fazi dovesti do katastrofalnog skoka cena i kolapsa globalnog energetskog sektora. Ovo je glup predlog, loše osmišljen i loše promišljen.“

(B92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here