Home MAGAZIN PUTIN NAPRAVIO ZLATNU RUBLJU- ZAPAD NIJE MOGAO NI DA ZAMISLI STRAŠNIJI SCENARIO!

PUTIN NAPRAVIO ZLATNU RUBLJU- ZAPAD NIJE MOGAO NI DA ZAMISLI STRAŠNIJI SCENARIO!

434
0
SHARE

Ruski lider vezao vrednost rublje za zlato. Budući da gas prodaje za rublje, on bi uskoro mogao da se plaća i u zlatu. Očekuje se da se isto to dogodi i sa naftom, nakon čega bi i ostale izvoznice tog energenta mogle da ga prodaju u svojim valutama. Tako bi dolarski sistem bio zamenjen multivalutnim sistemom, predviđaju stručnjaci.

Ruski predsednik Vladimir Putin rešen je da sruši aktuelni svetski ekonomski sistem, koji je Amerika nametnula pre više od 50 godina, ocena je analitičara. Oni kažu da je prvi korak u tom smeru već napravio tako što je prošle nedelje vezao vrednost rublje za zlato i praktično napravio zlatnu rublju.

Budući da je objavio da će gas prodavati isključivo za rublje, to znači da će u jednom trenutku taj energent moći da se plaća i u zlatu. Očekuje se da Putin isto uradi i sa naftom, nakon čega će ga najverovatnije slediti i ostale zemlje izvoznice tog energenta. Ukoliko se to zaista i dogodi, mehanizam prema kojem se na svetskim berzama skoro sve kupuje za dolare biće zamenjen novim, viševalutnim sistemom.

Povratak zlatu

Centralna banka Rusije 28. marta odredila je fiksnu cenu zlata, koja iznosi 5.000 rubalja za jedan gram. Time se Rusija vratila zlatnom standardu prvi put posle više od veka.

Ekonomski analitičar Ronan Menli, stručnjak za plemenite metale iz Singapura, objašnjava da je Rusija određivanjem fiksne cene zlata u rubljama zapravo vezala svoju valutu za zlato, kojim se sada trguje isključivo u dolarima. Na taj način postavljena je gornja granica vrednosti rublje u odnosu na američku valutu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

– Ako rublja nastavi da jača, to će se odraziti na cenu zlata, koja će skočiti. Ukoliko zapadna tržišta pokušaju da spuste cenu zlata u dolarima, neće moći to da urade ukoliko ne oslabe rublju. U suprotnom će sve manipulacije izaći na videlo – kaže Menli.

On dodaje da se očekuje da Rusija svu robu počne da naplaćuje u rubljama i zlatu.

– Rusija je najveći izvoznik gasa na svetu i treći najveći izvoznik nafte. Vidimo da Putin

zahteva da se gas kupuje isključivo u rubljama. S obzirom na to da je rublja sada vezana za zlato, to znači da je i gas preko rublje vezan za zlato. Isto to Putin može da uradi sa naftom. Ako Rusija počne i za naftu da zahteva rublje, i taj energent će indirektno biti

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

vezan za zlato. Nakon toga Rusija može da počne da prihvata zlato za svoje gas i naftu. To zapravo može da se primeni i na bilo koju drugu robu, a čuli smo najave da će Rusija početi sve da izvozi u rubljama – kaže Menli.

Prema njegovim rečima, Kremlj tom promenom u svetskom monetarnom sistemu može iz korena da izmeni globalni trgovinski mehanizam. On predviđa da će rublja postati najveća globalna valuta.

– Gas je vezan za zlato preko rublje, a tako će biti i sa naftom. Ako Rusija prihvati

plaćanje u zlatu za svoje energente, sliće joj se velike količine tog plemenitog metala u rezerve. Tako će Rusija zapravo dobiti takozvanu zlatnu rublju – ističe ekonomski analitičar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here