Home MAGAZIN PUTIN IMA NOVI PLAN ZA SRBIJU I BALKAN- STRATEGIJA U 5 TAČAKA

PUTIN IMA NOVI PLAN ZA SRBIJU I BALKAN- STRATEGIJA U 5 TAČAKA

603
0
SHARE

Ruski predsednik Vladimir Putin definisao je Srbiju i Balkan kao jedno od ključnih područja delovanja Moskve u narednih deset godina. Prema izvorima iz diplomatskih krugova koji su dobro upoznati sa planovima Kremlja, strategija Rusije sabrana je u pet tačaka, koje predstavljaju simbiozu geostrateškog, energetskog i političkog delovanja.

Uz Balkan, kao jedno od mesta gde se dodiruju i prepliću interesi Rusije i NATO, kao važna područja označeni su i Belorusija, Ukrajina, Bliski istok, teritorija kopnene granice Rusije i Kine, ali i Arktik i Antarktik. Strategija koju su po Putinovom nalogu sačinili u

Moskvi detaljno razrađuje sva scenarija mogućih zbivanja u pomenutim regijama u narednom periodu i pravce delovanja Rusije.

Uloga Mađarske

Posebno je važno što će Rusija nastaviti s bezrezervnom podrškom Beogradu u borbi za Kosovo i Metohiju.

– Veoma je bitno ono što je Moskva demonstrirala prethodnih dana, tokom krize na severu KiM, kod Jarinja i Brnjaka, izazvane Kurtijevom akcijom skidanja tablica. Iz Rusije je tada stigla jasna poruka da će stati iza svake akcije Beograda, pa i vojne, ukoliko Albanci napadnu srpski narod na severu – objašnjava izvor.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost podseća na tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije i naglašava:

– Svih ovih pet tačaka plana vezuje se manje-više upravo za Srbiju i RS. Podrška Rusije jednim delom dolazi zbog tradicionalno dobrih odnosa, a drugim iz političkih interesa, koji u svemu ovome imaju veoma važnu ulogu. Ako pak govorimo o poboljšanju odnosa Rusije sa Crnom Gorom, tu svakako najveći problem predstavlja što je Crna Gora članica NATO.

Bojan Bilbija, novinar Politike i odličan poznavalac ruske politike, naglašava da je još od „Južnog toka“ postajala ideja da Srbija postane glavno energetsko čvorište ovog dela Evrope.

– Interes Rusije da gas preko Srbije odlazi u Evropu je evidentan i to je za razvoj naše zemlje veoma značajno. Ako govorimo o podršci koja dolazi iz Rusije kada je reč o Kosovu, Rusija je dosledna u nepriznavanju lažne države, kao što je dosledna i u podršci međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244. Rusi čvrsto stoje iza tog stava i neće ga promeniti. Veoma je bitno i to što nas Rusija podržava na našem evropskom putu iako se do sada više puta govorilo da je ta podrška lažna.

Moskva ima dosta prijatelja u EU, počev od Mađarske preko mnogih drugih zemalja. Imajući u vidu da Srbija geografski ne može da bude u ruskim ekonomskim integracijama, onda je Moskvi svakako u interesu da ima još jednog prijatelja u EU. Što se tiče situacije u BiH, Rusija je jedna od sila koja garantuje Dejtonski sporazum. Konačno, sigurno je da Moskva očekuje bolje odnose sa novom vlašću u Crnoj Gori – navodi Bilbija.

Jasno i nedvosmisleno

Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, konstatuje da nas Rusija percipira kao saveznika, partnera i prijatelja:

– Kurs ruske politike na Balkanu se najbolje vidi kroz nedvosmislenu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Bosne. Takođe, energetska sigurnost koju nam je pružio ruski gas doprinela je tome da, kao tranzitna zemlja, zaradimo i postanemo najvažnije energetsko čvorište.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here