Home MAGAZIN PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

431
0
SHARE

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko Poljske.

Razlog je taj što je vlada u Moskvi zabranila poslovanje sa vlasnikom poljske trase gasovoda.

„Sprovedena je u delo zabrana transakcija i plaćanja subjektima pod sankcijama. Za Gasprom to znači zabranu korišćenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u saopštenju ruske kompanije.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„U skladu sa Uredbom predsednika Ruske Federacije br. 252 od 3. maja 2022. i Vladinom uredbom br. 851 od 11. maja 2022, uvedene su sankcije nizu stranih kompanija. Među njima je i EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa. Utvrđena je zabrana obavljanja transakcija i plaćanja u korist osoba pod sankcijama, posebno za Gasprom, to znači zabranu korištenja gasovoda u vlasništvu EuroPol GAZ-a za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, stoji u poruci na Telegram kanalu koju prenosi ruska agencija RIA.

Rusija je u sredu uveče uvela sankcije Gaspromovim podružnicama u „neprijateljskim zemljama“, uključujući kompaniju za trgovinu, skladištenje i prenos energije Gasprom Germaniju koju je Nemačka u aprilu nacionalizovala kako bi osigurala snabdevanje gasom, prenosi Jutarnji list.

Moskva je time uzvratila na kaznene mere koje su SAD, EU, Švajcarska i još neke zemlje uvele Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Sankcionisane kompanije ne mogu učestvovati u isporukama ruskog gasa i s njima se ne sme poslovati, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poljski EuroPol Gaz zarađuje na tranzitu ruskog gasa i u zajedničkom je vlasništvu poljske gasne kompanije PGNiG i ruskog Gasproma.

Rusija je u aprilu obustavila isporuku gasa Poljskoj budući da je odbila novi mehanizam plaćanja gasa u rubljama, ali poljski kupci i dalje su nabavljali ruski gas, koristeći obrnuti protok gasa u Jamalu, iz Nemačke prema istoku.

Pre Gaspromove objave cene gasa skočile su u četvrtak ujutro na holandskoj berzi TTF oko 20 odsto.

(b92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here