Home MAGAZIN PROTESTI U ZAGREBU PROTIV MERA KRIZNOG ŠTABA: „OVO ŠTO NAM RADE JE...

PROTESTI U ZAGREBU PROTIV MERA KRIZNOG ŠTABA: „OVO ŠTO NAM RADE JE ČISTO POROBLJAVANJE!“

392
0
SHARE

U Zagrebu se održava protest protiv mera Nacionalnog štaba protiv koronavirusa. Na protest je preko društvenih mreža građane pozvala Fejsbuk grupa „Tražimo ukidanje Nacionalnog štaba civilne zaštite“ koja ima 160.000 ljudi.

Uprkos meri zabrane okupljanja iznad 50 osoba, na Trgu bana Jelačića okupilo se oko hiljadu ljudi. Osim kritikovanja političara, Nacionalnog štaba i medija, govornici iznose iznose i teorije zavere.

“Suočeni s novim najavama Nacionalnog štaba civilne zaštite o uvođenju restriktivnih i strogih mera pred zimski period, a koje bi dovele do ponovnih i pojačanih ograničavanja ljudskih sloboda, za šta smatramo da je protiv prirode ljudskih bića koja teže slobodi i ustavnim pravima ljudi na slobodno kretanje i izbor, prisiljeni smo da pošaljemo poruku štabu da na to ne pristajemo”, poručuju u pozivu na protest koji je objavljen na društvenim mrežama. Kažu da ”otvoreno i bez sakrivanja” poručuju štabu da njihove odluke smatraju ‘političkim, i da imaju za cilj širenje panike i stvaranje koristi političkoj stranci, a ne narodu’.

Jedna od govornica je poručila članovima štaba: “Štiti vas kriminalna stranka koja vas je tamo postavila. Zato tražimo da štab ode. Odstupite i sjašite nam s grbače! Žele da nas porobe!”.

Demonstranti na Trgu skandiraju štabu “Lopovi, lopovi”.

Većina peva pesmu: “Zatvori me, pritvori me, uhapsi me, zabrani me, čipuj me i cvakciniši me. Osiromaši me, iseli me…”, posle koje sledi buran aplauz.

“Smrtnost je 1 posto. Moj sin je izgubio posao, zbog tih istih je mom najboljem prijatelju smanjena plata. Sin i ja smo preko noći ostali bez prihoda”, govori treća po redu govornica. Dokle će nam puniti glavu informacijama koje su van svake pameti i zdravog razuma, dokle će nam ispirati mozak? Ovo što nam rade je čisto zlostavljanje, porobljavanje. Mi želimo život a ne ropstvo”, rekla je jedna govornica.

“Svi znamo da su mediji i političari krivi za ovo širenje panike. Svi znamo da stavljaju snimke iz drugih bolnica, da su se okomili na našu decu”, rekao je drugi govornik. “Neće nas dokrajčiti ni policijskim časom ni batinama, ako to pokušaju, sami će otvoriti vrata pakla. Nek vas dragi Bog čuva”, završio je praćen povicima odobravanja.

Okupljenima su se obratili i antivakseri: Vakcinisaće nas otrovom, nećete moći nigde bez te vakcine. Ako nemate posao, nećete ga dobiti. Ako ga imate, izgubićete ga. Nećete moći u nijednu banku, nijednu trgovinu ako ne primite tu vražju vakcinu. Oduzimaće vam decu ako se ne vakcinišete, ako se ne budete pokoravali toj novoj vrsti fašizma”.

Isti govornik nastavlja kako je cilj da se koronavirusom pokori Zapadni svet. “Odbacujemo njihovu agendu!”, kaže.

“Kako  može štab da bude stručno telo, ako je njegov šef ministar u vladi? Naša osnovna ljudska prava su bačena u vatru. Svi oni dobijaju ogromnu lovu za ovaj cirkus”,

Demonstranti su na skupu izneli niz zahteva, između ostalog traži se ukidanje obaveze maski, ukidanje štaba, a jedan od zahteva je i traženje odgovornosti “medija koji imaju cenzuru uprkos jasnim brojkama umrlih i zaraženih”.

Ovo je drugi protest protiv Nacionalnog štaba i epidemioloških mera u Zagrebu, a prvi je održan početkom septembra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here