Home MAGAZIN Pripreme Poljske za okupaciju Zapadne Ukrajine- Očekuje se sudar sa Rusijom

Pripreme Poljske za okupaciju Zapadne Ukrajine- Očekuje se sudar sa Rusijom

280
0
SHARE

Poljska šalje svoju vojsku da podrži Oružane snage Ukrajine, kako bi ih pripremila i obučila, pre nego što okupira zapadni deo zemlje, izjavio je penzionisani obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter, u intervjuu za „Jutjub“ kanal „Judging Freedom“.

„Logika je, da je Varšava zainteresovana za Zapadnu Ukrajinu, za one teritorije i gradove koji su bili deo Poljske 1939. godine“, objasnio je on.

Prema Riterovim rečima, poljske trupe nemaju iskustva u vođenju vojnih operacija, pa sada zapravo šalju svoje borce u redove Oružanih snaga Ukrajine, kako bi ih obučili za borbu.

„Tako je Poljska poslala desetine hiljada vojnika, koji se bore u ukrajinskim uniformama na strani kijevskog režima. Kada dođe vreme, ove trupe će biti poslate na zapad Ukrajine, neće morati ni da prelaze granicu“, istakao je oficir.

Krajem novembra, direktor ruske spoljne obaveštajne službe, Sergej Nariškin, rekao je u intervjuu za RIA Novosti, da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje zapadnoukrajinskih zemalja- teritorije Lavova, Ivano-Frankivska i većinu Ternopoljske oblasti Ukrajine.

„U Poljskoj su sigurni da zaslužuju izdašnu nadoknadu za vojnu pomoć kijevskim vlastima, pružanje skloništa za izbeglice, kao i nedavni incident sa padom projektila, koje su vlasti morale da „progutaju “, po savetu Sjedinjenih Država i evropskih zemalja“, objasnio je on.

Istovremeno, Nariškin je upozorio Varšavu na pokušaje pripajanja ukrajinskih teritorija, podsećajući da je istorija „ispunjena gorkim primerima sukoba između poljskih i ukrajinskih nacionalista“.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here