Home MAGAZIN Poseta Si Đinpinga Rijadu unervozila Zapad i najavila geopolitičke potrese!

Poseta Si Đinpinga Rijadu unervozila Zapad i najavila geopolitičke potrese!

352
0
SHARE

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping doputovao je u posetu Saudijskoj Arabiji gde je sa liderima zalivske kraljevine razgovarao o unapređenju odnosa dve zemlje. Juče je potpisan i sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje čija je sadržina predmet nagađanja.

Topla dobrodišlica kineskom lideru, u poređenju sa mlakim dočekom američkog predsednika Džozefa Bajdena nekoliko meseci ranije, kao i jačanje prijateljstva i partnerstva Pekinga sa Rijadom, izazvala je dodatno interesovanje javnosti.

Uoči Sijeve posete, kineski „Global tajms“, blizak Komunističkoj partiji Kine, u komentaru je ukazao na pisanje portala „Midl Ist aj“ koji je, najavljujući samit u Rijadu, naveo da su ciljevi Kine i zalivskih zemalja bliski u brojnim domenima, uz poseban akcenat na moguću prodaju saudijske nafte u juanima (umesto isključivo u dolarima) i članstvo zalivske monarhije u organizaciji BRIKS+.

„To je realnost koja sve više jača u Zalivu i verovatno je da će samit ove ekonomske sinergije podići na novi nivo, a mogući sporazum o slobodnoj trgovini, naftni poslovi u juanima i članstvo u BRIKS+ bi u velikoj meri ojačali zalivsko-kineske veze i dodatno izazvali američku hegemoniju“, naveo je portal uoči Sijeve posete.

Razgovor o prodaji nafte za juane povremeno se vodio u proteklih šest godina između Pekinga i Rijada, a kineski napori da „internacionalizuje“ juan imaju atraktivnog partnera u Rijadu: Peking kupuje više od 25 odsto izvoza nafte iz kraljevstva, a ako bi se ovi poslovi cenili u juanima, saudijska nafta bi mogla da pomogne kineskoj valuti da ojača svoj položaj globalne valute, piše „Midl Ist aj“.

Pored toga, kako je navedeno, takav potez bi mogao da stvori presedan i navede i druge zemlje bogate naftom da slede njihov primer i prodaju svoje proizvode u juanima umesto u američkim dolarima.

Petrojuan i BRIKS+

Dolar je već skoro pola veka standardna valuta za energetsko tržište – Saudijska Arabija ga koristi od 1974. godine, nakon dogovora sa Niksonovom administracijom koji je stvorio formulu poznatu kao aranžman „nafta za bezbednost“.

Saudijska i sva druga nafta kupuje se američkim dolarima, i takozvani „petrodolar“ je pomogao da se očuva status dolara kao najveće globalne rezervne valute i sredstva plaćanja za naftu i druge proizvode.

Diskusija o naftnim poslovima u petrojuanu (kineska valuta za trgovinu naftom) bi ukazala da se norme svetskog poretka kojim dominiraju SAD sve više narušavaju novim alternativama, ocenio je „Midl Ist aj“.

Ekspanzija BRIKS-a – grupe svetskih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike – je još jedna oblast u kojoj Peking vidi svoj interes.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nedavno je najavio ideju BRIKS+ okvira koji obuhvata nameru da se organizacija otvori za nove članove. I Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati brzo su izrazili interesovanje za pridruživanje.

Američki mediji odmah su se uhvatili, za njih, zastrašujuće ideje o petrojuanu i BRIKS-u.

Si-En-En je izvestio o „ozbiljnim geopolitičkim posledicama“ ako propadne dugogodišnji

sporazum Rijada i Vašingtona o prodaji nafte za dolare. Analitičari pak kažu da je to vrlo izgledna stvar.

„U bliskoj budućnosti, Saudijska Arabija bi mogla da prodaje deo svoje nafte i da ubira prihode u kineskim juanima, što ima ekonomskog smisla pošto je Kina glavni trgovinski partner kraljevstva“, rekao je Naser Al Tamimi, viši naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku ISPI, prenosi Si-En-En.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here