Home MAGAZIN POMETNJA NA ZAPADU: IRAN DOBIJA KAPACITET NUKLEARNE BOJEVE GLAVE ZA MESEC DANA

POMETNJA NA ZAPADU: IRAN DOBIJA KAPACITET NUKLEARNE BOJEVE GLAVE ZA MESEC DANA

737
0
SHARE

Novi obrt bi mogao primorati Sjedinjene Države i njihove saveznike da ubrzaju napore na obnovi nuklearnog sporazuma, piše list pozivajući se na stručnjake.

Iranu je potrebno oko mesec dana da dobije dovoljno materijala za izradu jedne nuklearne bojeve glave. The New York Times je to izvestio pozivajući se na mišljenja stručnjaka koji su analizirali najnovije izveštaje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o Iranu.

Takva pretpostavka, primećeno je u publikaciji, verovatno će primorati SAD i njihove saveznike da ubrzaju napore na obnavljanju nuklearnog sporazuma sa Iranom od 2015. godine – Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu (JCPOA), iz kojeg su se Sjedinjene Države Države povukle 2018.

Upoređujući podatke IAEA, stručnjaci na koje se novine pozivaju došli su do zaključka da se Iran poslednjih meseci približio mogućnosti stvaranja nuklearne bojeve glave, pri čemu je za to nakupio dovoljnu količinu obogaćenog uranijuma.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ovi analitičari smatraju da je Teheran od ove faze udaljen “otprilike mesec dana”, dok

predstavnici saveznih agencija SAD -a, koji, kako podseća list, imaju pristup tajnim podacima, vjeruju da će Iran uspeti dostići ovaj nivo u narednih nekoliko meseci. Stvaranje tehnologije za isporuku takve bojeve glave, na primer, korišćenjem rakete, trajaće još neko vreme.

„Ipak“, navodi The New York Times, „Iran nikada nije bio tako blizu sticanju nuklearnih vojnih sposobnosti od zaključenja nuklearnog sporazuma pod predsednikom Barackom Obamom 2015.

Više od tri godine nakon toga predsednik Donald Trump odustao je od dogovora, čini se da je Iran uspeo u svojim sporim i postojanim naporima za obnovu nuklearnih sposobnosti zemlje.

U Beču se od aprila vode razgovori licem u lice između Irana i međunarodne „petorke“ (Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Kine i Francuske) s ciljem vraćanja iranskog nuklearnog sporazuma u ​​izvornom obliku.

Stručnjaci u tri radne grupe razrađuju tekst sporazuma o nastavku primene JCPOA: o ukidanju američkih sankcija Iranu (i daljem povratku Sjedinjenih Država na dogovor) i o ispunjenju nuklearnog programa obaveze Irana, od kojih se značajno odstupa.

Predstavnici država ugovornica takođe vode odvojene konsultacije sa američkom delegacijom, koja sada razmatra povratak u nju. Do direktnih pregovora između američkih emisara i iranskih predstavnika u Beču još nije došlo.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here