Home MAGAZIN Poljska se užurbano sprema za zauzimanje tri zapadnoukrajinske oblasti

Poljska se užurbano sprema za zauzimanje tri zapadnoukrajinske oblasti

303
0
SHARE

Poljska pojačava pripreme za zauzimanje teritorija u zapadnoj Ukrajini, izjavio je direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

„Informacije kojima raspolažemo, ukazuju na to da Varšava ubrzava pripreme za pripajanje teritorija Lavovske, Ivano-Frankovske i većeg dela Ternopoljske oblasti Ukrajine“, naglasio je.

Nariškin je precizirao da je poljski predsednik Andžej Duda naložio nadležnim službama da hitno pripreme zvanično opravdanje aspiracija Varšave na Zapadnu Ukrajinu.

Naveo je da će polazna tačka obrazloženja najverovatnije biti Volinjski masakr 1943. godine.

Istovremeno, Varšava želi da na ovim teritorijama održi referendume kako bi „obezbedila legitimitet planiranih akvizicija“.

Prema rečima Nariškina, poljsko rukovodstvo namerava da deluje proaktivno i istrajno zbog straha da će njegovi partneri u NATO-u tokom zime pokušati da pregovaraju sa Moskvom. Strahuju da taj budući sporazum „možda neće uzeti u obzir interese i Ukrajinaca i Poljaka“.

Šef Spoljne obaveštajne službe RF ističe i da u Poljskoj smatraju da zaslužuju izdašnu nadoknadu za vojnu pomoć Kijevu, pružanje gostoprimstva izbeglicama sa Ukrajine, kao i zanedavni incident sa padom projektila, koji su poljske vlasti morale da „progutaju“ po savetu SAD i evropskih zemalja.

Nariškin je upozorio Varšavu da ne pokušava da anektira ukrajinske teritorije.

Napomenuo je da je istorija „puna gorkih primera sukoba između poljskih i ukrajinskih nacionalista“ i pozvao Poljake „da ne staju na iste grablje“.

Krajem aprila Nariškin je otkrio da Vašington i Varšava rade na planovima za

uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini na koje pretenduje.

Ocenio je da je reč o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, u liku Antante, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi „zaštitila stanovništvo od boljševičke pretnje “, a potom i da uključi te teritorije u sastav poljske države.

Nariškin je istovremeno ukazao na okolnost da je u pitanju igra: na činjenicu da Varšava planira da svoj tobože „mirovni kontingent“ rasporedi u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa ruskom vojskom minimalna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here