Home MAGAZIN POČELO HAPŠENJE SVEŠTENIKA ŠIROM CRNE GORE

POČELO HAPŠENJE SVEŠTENIKA ŠIROM CRNE GORE

1207
0
SHARE

Kako se i moglo očekivati: režim Mila Đukanovića ponovo udara na SPC i hapsi njene sveštenike.

Protojereju Mirčeti Šljivančaninu, sekretaru Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, rešenjem podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva određeno je zadržavanje do 72 sata – kako se navodi – zbog “postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti iz čl. 287 Krivičnog zakona Crne Gore”.

Državni tužilac Jelena Protić, kao razlog zadržavanja navela je mogućnost ponavljanja krivičnog djela.

Branilac prote Šljivančanina, Božo Milonjić, izjavio je novinarima da u ovom slučaju nema uslova da bi otac Mirčeta mogao biti procesuiran, jer je on sproveo sve moguće mere NKT-a koje su bile do njega, i najavio podnošenje žalbe.

“Jedini razlog zadržavanja je pokušaj da se spriječe litije koje je Mitropolit Amfilohije najavio za sljedeću nedjelju”, zaključio je advokat Milonjić, dodajući da je danas prvi put u svojoj karijeri doživio da ga policija sprečava da izađe na ulaz na koji želi, kao i da ga razdvajaju od branjenika.

Drugi branilac Vladimir Čađenović, takođe je izrazio nezadovoljstvo ovim činom i kao branilac, a i kao vernik.

Građani su se okupili ispred dva izlaza Osnovnog suda gde je policija parkirala `marice`, ali je otac Mirčeta izveden na treći izlaz.

Ranije danas je i svešteniku Željku Ćaliću iz Danilovgrada iz istih razloga – nakon saslušanja u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu – određeno zadržavanje do 72 sata.

U rešenju kao razlog za zadržavanje o. Željka, naveden je mogući uticaj na sledeće molebne i litije, s obzirom da otac nije mogao da iskontroliše, kao što je rekao u svojoj izjavu, da okupljanje ljudi ne prelazi broj od 200 ljudi, koliko je propisao NKT.

Procena tužiteljke Jelene Protić da ta naredba NKT o broju okupljenih do 200 ljudi, neće biti ispoštovana s obzirom da je Crkva najavila da će litije ići svake nedelje.

Njegov branilac Radoje Bojović je kazao da će na ešenje uložiti žalbu jer su, kako je kazao, brojni primeri da se te mere selektivno primenjuju i da je, iako Ustav predviđa jednaku primenu zakona prema svima, diskriminacija očigledna na štetu eparhija SPC u Crnoj Gori.

Naveo je da će se u žalbi takođe pozvati na odredbe Zakona o krivičnom postupku jer smatra da ne stoji nijedan od razloga predviđenih za dalje zadržavanje.

Rekao je i da su, prema njegovom mišljenju, hapšenja i ovakve odluke pokušaj zastrašivanja i odvraćanja od daljeg organizovanja molebana i litija jer to nekome u ovoj državi smeta.

Sveštenici Ćalić i Šljivančanin su sinoć lišeni slobode nakon što su dali izjave zbog litija koja su održane u Danilovgradu u Podgorici, a za koje su bili navedeni kao organizatori u zahtevima podnetim Upravi policije za odobrenje javnih okupljanja.

Tokom njihovog saslušanja ispred Tužilaštva se okupio jedan broj građana u znak protesta zbog diskriminatornog odnosa vlasti prema sveštenicima.

Arhijerejski namesnik bjelopoljski protojerej-stavrofor Darko Pejić saslušan je jutros u Centru bezbednosti Bijelo Polje, odgovarajući na poziv koji mu je sinoć nakon 22 sata uručila policija posle molebna za odbranu svetinja koji je služen u bjelopoljskoj Crkvi Svetih Petra i Pavla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here