Home MAGAZIN PASTEROV INSTITUT ZAPANJIO SVET : KORONA U FRANCUSKOJ NEMA VEZE SA KORONAVIRUSOM...

PASTEROV INSTITUT ZAPANJIO SVET : KORONA U FRANCUSKOJ NEMA VEZE SA KORONAVIRUSOM IZ KINE I ITALIJE

1301
0
SHARE

Izbijanje epidemije virusa korona u Francuskoj nema mnogo veze sa zaraženima koji su došli iz Kine i Italije, jer je bolest nepoznatog porekla paralelno zarazla Francuze, navodi se u najnovijem istraživanju.

Virusolozi iz pariskog Instituta „Paster“ su između 24. januara i 24. marta izdvojili genome iz uzoraka uzetih od 97 francuskih i tri alžirska pacijenta zaražena virusom korona.

Otkrili su da se dominantni tipovi sojeva virusa Kovida-19 u Francuskoj razlikuju od onih koji su stigli iz Kine i Italije, to jest – da pripadaju drugoj grupi.

Najraniji uzorak francuske grupe datira od 19. februara i potiče od zaražene osobe koja nije dugo putovala u inostranstvo i nije imala kontakte sa mogućim nosiocima bolesti.

„Možemo zaključiti da je virus tiho cirkulisao u Francuskoj u februaru, pre talasa slučajeva bolesti Kovid-19“, zaključili su virusolozi u radu objavljenom na veb-stranici „Bioriksiv“.

Naučnici nisu utvrdili poreklo ovog trećeg soja.

Takođe su istakli da je njihovo uzorkovanje nedovoljno za pouzdano utvrđivanje vremena njegovog unošenja u Francusku.

Prvi smrtni slučaj povezan sa virusom korona registrovan je u Francuskoj sredinom februara, a ta zemlja je dosad registrovala 129.859 zaraženih.

Ima 23.660 umrlih.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here