Home MAGAZIN OVOME SE NISU NADALI: U SVETU ZATVARANJE FABRIKA I PREKID PROIZVODNJE, KOD...

OVOME SE NISU NADALI: U SVETU ZATVARANJE FABRIKA I PREKID PROIZVODNJE, KOD KINEZA NEOČEKIVANI RAST..

825
0
SHARE

Prema podacima kineske Uprave carina, kineski izvoz je u aprilu zabeležio neočekivani rast od 3,5 procenata međugodišnje, što je prvo povećanje od decembra prošle godine.

Ovaj pokazatelj je daleko nadmašio projekcije ekonomista koji su predviđali pad izvoza od 15,7 posto, kao i u odnosu na pad od 6,6 procenata u martu.

Neki ekonomisti pripisuju skok izvoza zatvaranju fabrika i prekidu proizvodnje u drugim delovima sveta, dok su kineski proizvođači u međuvremenu ponovo pokrenuli proizvodnju nakon dužeg perioda neativnosti zbog pandemije virusa Kovid 19.

S druge strane, aprilski uvoz Kine je pao za 14,2 odsto u odnosu na godinu ranije, što je najveći pad od januara 2016, i ispod očekivanja tržišta koja su predviđala pad od 11,2 posto.

Kineski uvoz je u martu registrovao pad od 0,9 procenata, što se pripisuje slaboj domaćoj tražnji i padu cena na robnim berzama.

Analitičari upozoravaju da dvocifreni pad uvoza nagoveštava veće probleme u predstojećem periodu jer su velike svetske privrede i dalje u pandemiji s rastom broja infekcija i smrtnosti, i budući da globalna ekonomija tone u recesiju.

Prema njihovim rečima, kolaps globalne potražnje i sve veći gubici radnih mesta verovatno će umanjiti tražnju za kineskom robom u mesecima koji slede, navodi britanska agencija Rojters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here