Home MAGAZIN OVO SE KRILO: Otvorenim Balkanom se stavlja tačka na uzajamno priznanje Srbije...

OVO SE KRILO: Otvorenim Balkanom se stavlja tačka na uzajamno priznanje Srbije i Kosova*

578
0
SHARE

CRNA Gora ne sme biti inferiorna kad je u pitanju inicijativa Otvoreni Balka“, već kao članica NATO saveza, iako mala zemlja, mora biti među glavnim činiocima projekta, ocenio je predsednik Albanske alternative, Nik Đeljošaj.

Kaže i da ne razume inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori, dok poražavajućim smatra strah od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

„To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promeni. Mi smo članica NATO-a. Ne treba da imamo strah od bilo koga. Treba da se otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama“, napisao je Đeljošaj na Tviteru.

Okosnicu Otvorenog Balkana, kako je rekao, činiće Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija – tri države članice NATO-a, uz veliku podršku SAD.

„Kosovo će, kao najmlađa država, takođe biti deo Otvorenog Balkana. To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrednosti, bez izuzetaka“, rekao je Đeljošaj.

Otvorenim Balkanom se, smatra on, stavlja tačka na uzajamno priznanje Srbije i Kosova i

zatvara se, kako je rekao, „najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana“.

„Crna Gora ne sme biti inferiorna u ovom procesu, nego kao članica NATO-a, iako mala zemlja, mora da bude među glavnim činiocima projekta. Ne razumem inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori. Pogotovo smatram poražavajućim strah od Vučića“, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.

U Evropsku uniju (EU), smatra on, ne možemo da stignemo ako se ne otvorimo prema susedima.

„Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima – srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću“, poručio je Đeljošaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here