Home MAGAZIN OGLASIO SE MIRAN POGAČAR: VLADA SRBIJE PONUDILA USLOVE OPOREZIVANJA ZA FRILENSERE

OGLASIO SE MIRAN POGAČAR: VLADA SRBIJE PONUDILA USLOVE OPOREZIVANJA ZA FRILENSERE

480
0
SHARE

Tenutni uslovi oporezivanja za frilensere važiće i sledeće godine. Ovo je danas radnicima na internetu ponudila Vlada Srbije, posle njihovog zahteva da prema sadašnjoj računici poreze plaćaju još dve godine kaže za Politiku Miran Pogačar, predstavnik Udruženja radnika na internetu

Frilenseri su ovaj ustupak tražili jer smatraju da Radna grupa za pronalaženje zakonskog rešenja statusa frilensera neće imati vremena da reši čitavu problematiku za dva meseca, do kada je dat rok za utvrđivanje konačnog statusa radnika na internetu.

Pogačar kaže da sutra imaju sastanak radne grupe i da je ona počela da radi na novom zakonu.  Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Radna grupa treba da uvede pojam frilensera u zakonodavstvo, definiše frilensere, odredi njihov budući status, prava i obaveze. Poresko opterećenje, odnosno porezi i doprinosi, su samo jedan deo problema.

Prema trenutnoj računici, od aprila kada je izmenjen Zakon o porezu na dohodak  oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza, oni koji zarađuju

oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.

Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here