Home MAGAZIN OBRT U ISTRAZI O ATENTATU: META NIJE BIO BIZNISMEN NEGO VLADIKA..

OBRT U ISTRAZI O ATENTATU: META NIJE BIO BIZNISMEN NEGO VLADIKA..

1204
0
SHARE

Na meti snajperiste, 10. decembra prošle godine u Beogradu, nije bio biznismen Miodrag Daka Davidović, već vladika Joanikije, tvrde regionalni mediji.

Kako se navodi u tekstu crnogorske „Borbe“, „na osnovu baznih stanica mobilnih telefona, locirano je nekoliko crnogorskih državljana iz kriminalnog miljea u blizini hotela `Kraun plaza` u momentu pucnjave na Davidovića i vladiku Joanikija, a najnoviji operativni podaci do koji se došlo veštačenjem ukazuju da je najverovatnije meta napada ipak bio istaknuta figura u SPC“.

Ukoliko se ova saznanja istražitelja potkrepe materijalnim dokazima, to baca novo svetlo na čitav taj slučaj. Čekaju se još neki nalazi, tačnije DNK uzorak koji je uzet s mesta odakle je pucano kritične noći.

Joanikije: Milo može samo sektu da napravi

Vladika Joanikije je tokom internet litije radija „Svetigora“ kazao da nijedna vlast ovoga sveta ne može da stvori crkvu.

– Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nikako da shvati da njemu kao lideru sekularne, građanske, na ustavu ustrojene države, ne pripada pravo da formira crkvu, ali se valjda toliko osilio i misli da može sve. Ako on želi da pravi neku crkvu, može da pravi, ali to će

svakako biti sekta. Za vreme njegove vladavine nastala je jedna takva družina, time nisu zadovoljni pa hoće da prave još jednu. Pa dokle više? – pitao je vladika Joanikije.

Nekadašnji obaveštajac Božidar Spasić, za “Alo” navodi da i dan-danas imamo spekulacije ko je bio na meti atentatora tog 10. decembra, ali i da je siguran da Milo Đukanović ne stoji iza toga.

– Retko kad se dešava da se vatreno oružje upotrebljava protiv sveštenih lica, i zato je u bezbednosnim krugovima odmah isključena mogućnost da je vladika Joanikije bio meta napada, što sada ispada da je bila pogrešna pretpostavka u startu. Sva dešavanja tokom poslednjih meseci teraju nas na procenu ko je zaista bio na meti i ko je želeo fizički da ukloni jednog od duhovnih vođa srpskog naroda u Crnoj Gori.

Siguran sam da iza toga ne stoji Milo Đukanović, ali je on svojim izjavama i ponašanjem da je crkva neprijatelj države dao vetar u krila paradržavnim formacijama, kriminalcima da pokušaju da ubiju i jednog vladiku, jer su verovatno mislili da će tako sprečiti bilo kakav otpor novom zakonu koji predviđa oduzimanje imovine SPC.

Na pitanje kako objašnjava to da je snajperista promašio metu, Spasić navodi:

– Videli smo nedavno trapavog atentatora na Vračaru. Očigledno da su kriminalni klanovi u Crnoj Gori ostali bez kvalitetnih izvođača, da su pobijeni u međusobnim obračunima ili su iza rešetaka, pa ne isključujem ni mogućnost da jednostavno ni atentatori nisu bili najbolje obučeni. S druge strane, ne treba isključiti ni to da nije lako naći nekoga ko će pokušati da ubije svešteno lice, ali je definitivno bio plan da se to uradi van teritorije Crne Gore.

Komentarišući pritvaranje zbog svetovasilijevske litije u Nikšiću, vladika je kazao da je ponašanje policajaca u pritvoru prema njemu i sveštenicima bilo više nego korektno, te da su se na vrlo čestit i ljudski način odnosili prema njima.

Patrijarh SPC Irinej izjavio je da ne zna ko stoji iza napada, niti ko je bio meta, ali je dopustio da sve možda ima veze sa litijama u Crnoj Gori.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here