Home MAGAZIN NIЈЕ DОBRО! ОD 1. DЕCЕMBRА SE UVODE JOŠ 3 ŽESTOKE MERE- PRVA...

NIЈЕ DОBRО! ОD 1. DЕCЕMBRА SE UVODE JOŠ 3 ŽESTOKE MERE- PRVA JE POLICIJSKI ČAS..!

1192
0
SHARE

Nakon nekoliko relativno mirnih nedelja Srbija je, u trećem talasu korona virusa, koji se prelio nakon snažnog udara u regionu i kod nas, počela da beleži visoke brojeve zaraženih.

Osam meseci nakon prvog zabeleženog slučaja korona virusa u našoj zemlji, Srbija je juče prešla crnu brojku od hiljadu umrlih od ove zaraze te je tako broj preminulih od opakog virusa juče se popeo na 1.009. U poslednja 24 časa zabeleženo su i 3.482 nova slučaja zaraze korona virusom pa je ukupan broj zaraženih u našoj zemlji dosegao 84.568, od čega je skoro 4.000 hospitalizovanih.

Nakon nekoliko relativno mirnih nedelja Srbija je, u trećem talasu korona virusa, koji se prelio nakon snažnog udara u regionu i kod nas, počela da beleži visoke brojeve zaraženih. Juče je premijerka Ana Brnabić, u cilju sprečavanja daljnjeg širenja epidemije, donela nove mere.

Tako je od juče u Srbiji rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara i prodavnica smanjen do 21,00. Od ovog su izuzete apoteke, dostave hrane, benzinske pumpe i privreda koja mora raditi treću smenu, naglasila je premijerka.

Mere će ostati na snazi naredne dve nedelje, do 1. decembra. Premijerka je, odgovarajući na novinarska pitanja, naglasila da u slučaju kada ove mere ne bi donele zaustavljanje širenja epidemije, morali bismo dobiti nove restriktivnije mere.

Tri mere posle 1. decembra koje bi mogle stupiti na snagu

Na jučerasnjoj konferenciji za medije premijerke Ane Brnabić neke mere su već pomenute, a neke su odavno na stolu kao poslednja opcija u slučaju naglog pogoršanja situacije:

1. Policijski čas vikendom

Da će nepoštovanje postojećih mera dovesti do toga da Srbija ponovo dobije policijski čas vikendom, kako bi se sprečila masovna okupljanja i proslave kao i provodi po kafićima i splavovima, zavisiće pre svega od poštovanja već uvedenih mera o zabrani okupljanja više od 5 osoba i o skraćenom radu kafića do 21 čas. Ukoliko bi postojeće mere zaravnale rast zaraženih i on počeo da pada, ova mera bi ostala po strani.

– Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa zabranom kretanja, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada

usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada – rekla je Brnabić.

2. Smanjenje rada ugostiteljskih objekata, prodavnica i trgovačkih centara do 18.00 časova

Ovu meru Krizni štab je već predložio premijerki Brnabić kao meru za koju se smatralo da bi trebalo da bude uvedena već sada. Predsednik Vučić i premijerka Brnabić ranije su govorili da će učiniti sve da ne dođe

do drastičnih mera kako bi se što više sačuvala privreda i radna mesta. Krizni štab je smatrao da su ugostiteljski objekti gde se mladi okupljaju i provode u večernjim časovima najveći izvor širenja zaraze trenutno.

– Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu.

Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera – rekla je ona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here