Home MAGAZIN “NEŠENAL INTEREST”: NA BALTIKU BI MOGAO DA POČNE GLAVNI VAZDUŠNI SUKOB RUSIJE...

“NEŠENAL INTEREST”: NA BALTIKU BI MOGAO DA POČNE GLAVNI VAZDUŠNI SUKOB RUSIJE I NATO

351
0
SHARE

Baltičko more moglo bi da bude mesto u kome bi se odigrala vazdušna bitka ruskih i NATO snaga u slučaju sukoba, piše američki list „Nešenal interest“.

„Baltičko more moglo bi da bude jedna od glavnih vazdušnih pozornica bilo kakvog budućeg sukoba Rusije i NATO-a, sve zemlje izvode mnogobrojne letove kroz vazdušni prostor nad njim, proveravajući vreme reakcije protivnika“, piše vojni analitičar Trevor Filset.

Prema njegovim rečima, Baltičko more „dele između sebe“ Rusija, Finska i Švedska, a takođe Poljska, Nemačka i Danska. Poslednje tri zemlje, podseća novinar, članice su NATO-a.

Povod za članak verovatno su bili događaji od 15. juna, kada su iznad Baltičkog mora izveli let ruski strateški bombarderi Tu-160, koje su na pojedinim delovima rute pratili strani lovci, kao i optužbe estonskih vojnika da su dva ruska aviona Su-35, koji su leteli u pratnji bombardera, tog istog dana „narušili vazdušnu granicu zemlje“. Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Estonije pozvalo otpravnika poslova Rusije i uručilo mu protestnu notu.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, lovci su realizovali planirani let i nisu odstupali od predviđene rute. Takođe su naveli da se svi manevri Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije realizuju „strogo u skladu sa međunarodnim pravilima“.

Podsetimo, 6. juna na Baltičkom moru počele su velike vojne vežbe NATO-a „Baltops-2021“. U dvonedeljnim manevrima učestvovaće oko 4.000 vojnika iz 16 zemalja Alijanse, 60 brodova, 40 aviona. Kako je saopštavano, vežbe koje su počele kod obala Danske, kasnije će se održavati bliže Kalinjingradskoj oblasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here