Home MAGAZIN Nemačka pred talasom bankrotstava

Nemačka pred talasom bankrotstava

333
0
SHARE

Ove i sledeće godine u Nemačkoj će rasti broj bankrotiranih preduzeća pre svega zbog poskupelih energenata, usijane inflacije i problema sa lancima snabdevanja.

Finansijske probleme sada ima 300.000 domaćih preduzeća, navodi revizorska agencija Crif u u utorak objavljenoj studiji za koju je prošla kroz podatke bezmalo tri miliona firmi.

U novembru, u bankrot je otišlo 15,6 odsto firmi više nego u martu, prenosi dpa.

„Naduvani troškovi za energiju, zastoji u lancima snabdevanja i inflacija prave problem mnogim kompanijama“, izjavio je menadžer nemačke filijale Crif Frank Šlajn. On teškoće pripisuje i slabijoj domaćoj potrošnji „zbog poskupljenja i inflacije“.

Agencija prognozira da će broj korporativnih bankrota u Nemačkoj ove godine biti za 3,6 odsto veći nego 2021. „Sada računamo da će u 2022. 14.500 preduzeća biti insolventno“, rekao je Šlajn, dok će u godini koja dolazi taj broj narasti na 17.000.

Prošle godine je, prema zvaničnim podacima, bilo 13.993 bankrota firmi, najmanje od stupanja sadašnje regulative na snagu 1999.

To je, međutim, zbog posebnih pandemijskih propisa, odnosno progledavanja kroz prste preduzećima koja bi pod normalnim okolnostima propala zbog nelikvidnosti ili prezadužnosti.

Normalne okolnosti su ponovo stupile na snagu 1. maja prošle godine, a do početka ove bile su izuzete još samo firme koje su pretrpele štetu u poplavama na leto 2021.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here