Home MAGAZIN NAJVEĆA IZBORNA KRAĐA U ISTORIJI…

NAJVEĆA IZBORNA KRAĐA U ISTORIJI…

514
0
SHARE

Druga odluka je doneta posle izbora. Republikanci su od pravosuđa Pensilvanije tražili da izuzme iz ukupnog skora glasove koji su stigli posle izbornog dana, što je odbijeno. Međutim, onda je Vrhovni sud doneo privremenu odluku da se ti glasovi izdvoje i posebno broje do donošenja konačne odluke.

Takvu privremenu odluku doneo je sudija Semjuel Alito, koji je i ranije bio zagovornik da Vrhovni sud mora da se odredi po pitanju glasanja poštom.

„Bilo bi veoma poželjno da se proveri ustavnost odluka državnih sudova kojima su potvrđene promene izbornih pravila. To pitanje ima nacionalnu važnost i postoji velika verovatnoća da su njima sudovi u državama prekršili federalni Ustav“, rekao je Alito.

Ukoliko Vrhovni sud SAD isključi iz brojanja glasačke listiće koji su u Pensilvaniji stigli posle izbornog dana, to bi moglo da ima veliki uticaj i na druge države, a naročito na one u kojima su takvi glasovi doveli do preokreta.

Naime, u SAD je na snazi anglosaksonski pravni sistem, zasnovan na precedentnom pravu. Ta presuda bi onda bila snažan argument za Trampov tim da podnese tužbe i u drugim spornim državama i da na njoj zasniva zahtev da naknadno pristigli glasovi budu nelegalni.

Ukoliko Vrhovni sud bude indirektno odlučivao o tome ko će zapravo biti pobednik predsedničkih izbora, to neće biti prvi put u Americi. Naime, takav slučaj se dogodio i na izborima 2000. godine, kada je Džordž Buš mlađi pobedio Ala Gora.

Tada je sud na Floridi odlučio da se ponovo prebroji 61.000 glasačkih listića koje biračke mašine nisu prebrojale. Buš se žalio Vrhovnom sudu SAD, koji je osporio odluku suda sa Floride i prihvatio prvobitne rezultate. Buš je tako osvojio 25 elektora sa Floride i stigao do brojke od 271, zahvaljujući čemu je postao predsednik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here