Home MAGAZIN MISTERIJA VEKA: LEKARI I DALJE NEMOĆNI PRED ZAGONETKOM DOK PACIJENTI HALUCINIRAJU O...

MISTERIJA VEKA: LEKARI I DALJE NEMOĆNI PRED ZAGONETKOM DOK PACIJENTI HALUCINIRAJU O SMRTI I UMIRU!

560
0
SHARE

Kanadski lekari zatečeni su nepoznatim neurološkim oboljenjem koje je pogodilo meštane jedne male pokrajine. Oboljenje je jedan neurolog opisao kao medicinsku „zavrzlamu“, koja se javlja nekoliko puta u veku.

Simptomi misteriozne bolesti su različiti – od nesanice i otežanih pokreta do problema sa vidom i halucinacija.

Prvi slučaj ove bolesti zabeležen je 2015. godine, ali je javnost za to saznala tek nedavno kada je u medije procurio lekarski izveštaj o toj bolesti iz pokrajine Nju Bransvik.

Misteriozna bolest ima različite simptome: nesanicu, oštećenje motorne funkcije, probleme sa vidom i halucinacije – uključujući halucinacije o smrti.

Zabeleženo je da najmanje 48 osoba pati od ove bolesti, koja ima bizaran radni naziv – neurološki sindrom nepoznate etiologije (NSUE) u Nju Bransviku. Od te bolesti umrlo je šestoro ljudi. Pacijenti su starosti od 18 do 84 godine.

Gabrijel Kornijer (20) nekada se bavila umetničkim klizanjem i učestvovala na takmičenjima, maštajući o tome da postane patolog. Pre dve godine počela je da oseća

veliki umor, probleme sa vidom i počela je da udara o stvari. Ona sada hoda pomoću štapa, ima halucinacije, probleme sa pamćenjem i nevoljne pokrete.

„Upravo sam započinjala ono što bi trebalo da bude najbolje poglavlje života, a onda je ono nestalo. Ne znam da li ću umreti ili ću proživeti ostatak svog života sa ovim simptomima“, rekla je za „Njujork tajms“.

Lekari koji istražuju bolest raspravljaju se da li je reč o novoj bolesti ili poznatoj bolesti koja nije dijagnostikovana. Dr Alijer Marero, koji se bavio prvim poznatim slučajem NSUE, rekao je da su testovi pokazali atrofiju mozga i neurološku disfunkciju, ali primetio je da nijedan rezultat nije doveo do jasne dijagnoze.

Lekari su najpre posumnjali da je misteriozno oboljenje jedan od oblika prionske bolesti, ali su obdukcije preminulih pacijenata opovrgle tu hipotrezu.

Druga teorija sugerisala je da je da je bolest izazvana toksinom koji proizvode plavo-zelene alge i koji se odvodi u vezu sa neurološkim poremećajima poput Parkinsonove bolesti. Ostale teorije uključivale su izloženost bakterijama, gljivicama i domoinskoj kiselini, neurotoksinu koji se nalazi u školjkama.

Dr Marero je rekao da se konsultovao sa vodećim svetskim naučnicima koji takođe nailaze  na poteškoće  da shvate šta je uzrok ove misteriozne bolesti.

„To je nešto što nismo viđali ranije“ rekao je on za „Njujork tajms“.
Lekari koji istražuju misteriozno oboljenje takođe naglašavaju da nejasnoće oko njega pokazuju da neka neurološka stanja mogu zbuniti čak i najbolje svetske naučnike.

Istraživači takođe primećuju da spor odgovor na nepoznatu bolest pokazuje koliko je izazovno postalo suočavanje sa drugim medicinskim stanjima kada je sva pažnja zdravstvenih službi usmerena na pandemiju virusa korona, preneo je Sputnjik internešenal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here