Home MAGAZIN Mađarski eksperti: Sukob Rusije i Zapada vodi Evropu direktno u građanski rat!

Mađarski eksperti: Sukob Rusije i Zapada vodi Evropu direktno u građanski rat!

458
0
SHARE

Zemlje Evrope su na ivici građanskog rata, zbog globalnog preraspoređivanja snaga između Rusije i Zapada.

Takve zaključke su izneli mađarski stručnjaci Mikloš Kevehazi i Laslo Bogar.

Prema mišljenju analitičara, zemlje istočne Evrope su poslednjih decenija bile „u sendviču” između tako moćnih geopolitičkih igrača, kao što su Rusija i kolektivni Zapad.

Ove evropske države su gradile svoju spoljnu i unutrašnju politiku na osnovu toga, kako se razvijao globalni odnos snaga.

Danas je uspostavljeni sistem počeo da trpi velike promene, a u zemljama, kao što je Mađarska, na primer, počele su da rastu tenzije između političkih elita.

Tako opozicione snage u Mađarskoj optužuju aktuelnog premijera Viktora Orbana, koga na Zapadu smatraju proruskim, za nacionalističke stavove.

Poslanik EP i suosnivač opozicione partije „Mađarski pokret zamah“, Katalin Čeh otvoreno je nagovestila da neke, od Orbanovih opaski podsećaju na duh nacističke Nemačke.

Prema mišljenju stručnjaka, ovakvo stanje se odnosi na sve evropske države, koje su, zbog globalne konfrontacije Zapada i Rusije bile izložene izbijanju pravog građanskog rata.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Eskalacija građanskog rata u svim zemljama Evrope, koja se, srećom, još uvek drži uglavnom na verbalnom nivou, rezultat je činjenice da vladajuće elite u međusobnim sukobima pokušavaju da prikažu verovatne lokalne posledice novog globalnog odnosa snaga“, pišu Bogar i Kevehazi.

Upravo ova faza „verbalnog građanskog rata“, kada se protiv određenih političara koriste lažni izrazi poput „nacista“ ili „homofoba“, odražava lokalne sukobe između lokalnih grupa moći, naglašavaju stručnjaci.

Sada u svim zemljama regiona, posebno u istočnoj Evropi, rastu unutrašnje političke tenzije.

To takođe ukazuje, da će uskoro doći do globalnih geopolitičkih promena.

„Takođe je neizbežno da će se pojaviti novi odnosi moći, novi principi, ideologije objašnjenja, novi okviri za legitimizaciju moći i narativi, koji pokušavaju da se u njih uklope“, tvrde analitičari.

Sve to Evropi obećava moralni i duhovni test, budući da je diskurs političke komunikacije između vladajućih elita, već doveden, do krajnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here