Home MAGAZIN LONDONSKI „THE ECONOMIST“: EU ĆE SKUPU STRUJU I GAS PLATITI SA 335.000...

LONDONSKI „THE ECONOMIST“: EU ĆE SKUPU STRUJU I GAS PLATITI SA 335.000 MRTVIH! Da li Putin igra na ovu kartu?!

460
0
SHARE

Da bi pobedio u Ukrajini, Vladimiru Putinu je potrebno da Zapad prestane da podržava njegovog protivnika, a najbolju priliku da zabije klinove među zapadnjacima imaće ove zime, ocenio je londonski „The Economist“.

Taj list podseća da je Rusija pre sukoba u Ukrajini obezbeđivala 40-50% uvoza prirodnog gasa u EU, ali da su sa početkom ruske specijalne operacije cene plavog goriva naglo porasle vršeći pritisak na ekonomiju saveznika Ukrajine.

Do sada se Evropa nosila sa tim šokom tako što je skladištila dovoljno gasa, ali su za potrošače u EU prosečni računi za gas i struju porasli za 144 odsto, odnosno 78 odsto – u poređenju onim što su plaćali 2000. i 2019-te godine.

The Economist upozorava da bi broj poginulih od moskovskog „energetskog oružja“ mogao da premaši broj vojnika koji su poginuli u borbama tokom čitavog sukoba u Ukrajini.

Britanski list navodi da u periodu od decembra do februara sedmično umire 21 odsto više Evropljana nego od juna do avgusta.

I upozorava: „Oštra naredna zima mogla bi da zbog skupe struje i gasa košta Evropu ukupno 335.000 dodatnih života“.

The Economist procenjuje: „Sa trenutnim cenama električne energije – u EU će 147.000 ljudi više umreti nego što bi umrlo da se cene vrate na nivo na kojem su bile u periodu 2015-2019-ta. U slučaju blage zime, ta cifra će pasti na 79 hiljada, a u slučaju hladne – može porasti do 185 hiljada“.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here