Home MAGAZIN LAVROV U BEOGRADU PRED VUČIĆEV I TAČIJEV ODLAZAK U SAD- EVO ŠTA...

LAVROV U BEOGRADU PRED VUČIĆEV I TAČIJEV ODLAZAK U SAD- EVO ŠTA MU JE REKAO..

972
0
SHARE

U Predsedništvu Srbije, nakon sastanka, Aleksandar Vučić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov obratili se novinarima. Glavna tema – Kosovo.

“Mi smo danas razgovarali o svim važnim temama bilateralnih odnosa i našim najvažnijim ekonomskim partnerima. Verujem da još mnogo toga moženmo zajedno da uradimo i da poboljšamo naše prijateljske odnose”, rekao je Vučić.

“Mene kao predsednika dodatno su zabrinula rešenja kosovskometohijske krize. Ne želim nikoga da obmanjujem, očigledno je da nas čeka izuzetno težak period da bi se ostvarili neki planovi”, kaže predsednik Srbije.

“Moraćemo da budemo izuzetno obazrivi i pažljivi kada je u pitanju bilo kakva ideja koja nam se bude pedstavljal”, dodao je on. Predsednik Srbije je rekao da država poštuje sve koji učestvuju u pregovorima, ali da mora ceniti svoje prijatelje.

“Stvar je jasna – za bilo kakvo rešenje potrebna je saglasnost Ruske Federacije. Srbija je spremna da sasluša sve aktere pregovora, ali mora da poštuje svoje prijatelje”, rekao je Vučić.

On je posebno naglasio da državu čekaju “teška vremena”.

“Želim da kažem našem narodu: Teška vremena su pred nama, ali moramo da budemo ujedinjeni. Ovo su možda i najteža vremena od priznanja Kosova pre 12 godina”, kazao je Vučić.

Vučić je dodao je će sa srpski narod, ali i Srpsku crkvu posebno značiti poseta predsednika Rusije povodom završetka radova u Hramu Svetog Save.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je zadovoljan pregovorima i saradnjom sa Srbijom.

“Problem Kosova ostaje nerešen i Rusija smatra da EU ne sme da se izoluje od svojih obaveza i mora da ih ispuni pošteno i da se bori za realizaciju onih rešenja i dogovora kojsi već bili postignuti – dogovor o zajednici srpskih opština, koji je sada sabotiran od strane Prištine”, rekao je Lavrov.

“Mi ćemo podržavati sve inicijative koji će pomoći Beogreadu i Prištini da postiognu dogovor. Baš na predlog Rusije potvrđuje se teritorijalni integritet Srbije u rezoluciji 1244”, dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

Novinari su pitali Lavrova kakav stav će Rusija imati ukoliko Srbija prihvati neku ponudu EU, na primer da da zeleno svetlo Kosovu da “ide dalje”, u zamenu za znatnu finansijsku pomoć i integraciju u EU, Lavrov je rekao da to pitanje treba da se postavi Srbiji, a ne njemu.

“Mi znamo stav Srbije i srpskog rukovodstva, kao i da će se Beograd rukovoditi nacionalnim interesima svoje države i svog naroda”, kratko je odgovorio Lavrov, a na njegov odgovor nadovezao se odgovor predsednika Srbije.

“Na pristojan način vam je pristojno odgoviro da je to je pitanje za nas, a ne za naše ruske prijatelje.

Ako je potrebno da budem jasan i nedvosmislen, kada je reč o pitanju da li ćemo da kažemo da pristajemo da priznamo Kosovo u zamenu da obećanje da budemo članica EU, naš odgovor je ne.

“Neće biti laka situacija za nas”, dodao je Vučić i podsetio na aktivne diplomatske aktivnosti po pitanju rešavanja statusa Kosova u narednim danima. “Svakog Vivodvdana se sve pokaže”, zaključio je on.

(B92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here