Home MAGAZIN KOMANDANT EUFOR-a ŠOKIRAO SARAJEVO: ZAJEDNIČKA VOJSKA NIJE UTEMELJENA NA DEJTONSKOM MIROVNOM SPORAZUMU

KOMANDANT EUFOR-a ŠOKIRAO SARAJEVO: ZAJEDNIČKA VOJSKA NIJE UTEMELJENA NA DEJTONSKOM MIROVNOM SPORAZUMU

808
0
SHARE

Komandant vojne misije EUFOR-a u BiH, austrijski general Aleksander Placer kaže da zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Placer je u izjavi za bečki dnevnik Standard ocijenio da je „bezbednosna situacija u BiH stabilna“.

Komentarišući najavu da će se Republika Srpska povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti svoju posebnu vojsku, Placer kaže da „zajednička vojska nije utemeljena na Dejtonskom mirovnom sporazumu“, prenosi TANJUG.

Podsetio je da su prema Dejtonskom sporazumu postojale tri vojske, a da je zatim stvorena zajednička vojska na osnovu, kako kaže, nacionalne volje.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica teško može da spreči vraćanje na više vojski, ako se to bude odvijalo kroz normalan zakonodavni proces.

Istakao je da, u slučaju da se vojska raspadne i iz nje nastanu dve vojske, tome bi, kaže, trebalo da prethodi osnovni politički i vojni konsenzus.

Ukoliko, kako kaže, ne bude političkog konsenzusa za tako nešto, onda bi „procena bezbednosne situacije morala da bude sasvim drugačija“.

– Moramo to pažljivo posmatrati – rekao je Placer i dodao da je primetio određenu napetost među stanovništvom. On to tumači tako što kaže da „mediji i političari drže stanovništvo u stalnom stanju krize“.

Placer je istakao i da vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima.

– I u Austriji imamo duge puške – naveo je on.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Vostok.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here