Home MAGAZIN Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

526
0
SHARE

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički zadatak kao i stranke na čijem je čelu – popravljanje ili sređivanje „političkog rasula“ u kome se Srbija nalazi.

„To je institucionalno, a bojim se da vrlo brzo sledi i ekonomsko rasulo, odnosno visoka inflacija, nestašice i pucanje građevinskog ‘mehura’, koji će imati strašne posledice po sve privredne delatnosti u Srbiji“, istakao je Jeremić.

Ocenjuje da ćemo postati evropska zemlja samo „kad budemo našli unutrašnje snage da se izborimo sa ovim što nas sapinje, kao i sa pritiscima – institucionalnim, političkim, ekonomskim i bezbednosnim“.

Složio se sa konstatacijom da je jedina institucija koja radi u našoj zemlji – predsednik Republike.
„Kod njega se rešava Fijat, rešavaju se praktično i sva druga pitanja. (Ostale) institucije ne funkcionišu“, napomenuo je on.

Na drugoj strani, kaže da strani državnici redovno dolaze u posete Vučiću.

„Očigledno da Evropa sama nema neki veliki problem sa tim što se u Srbiji dešava. Imaju neku vrstu logike: ‘Ako vam je dobro, nastavite, idite dalje’“, smatra Jeremić.

Naglasio je da ukoliko je želja da se gradi evropska Srbiju „ne možemo da računamo na naročitu podršku spolja i da ćemo morati da se pre svega oslonimo na sopstvene političke i društvena resurse“.

Govoreći o programu Narodne stranke za izlazak iz krize, istakao je da je neophodno sniziti PDV na osnovne životne namirnice, naglasivši da „Srbija ima hrane, koja je trenutno najtraženija u svetu pored energenata“.

Jeremić je ocenio da novca za ulaganje u poljoprivredu „ima koliko god hoćete“, ali da se subvencije daju za projekte čiji je „razvojni kapacitet upitan“.

Na pitanje da li će izaći da zajedno sa predstavnicima koalicije „Moramo“ blokira Gazelu,

odgovara: „Principijalno podržavamo sve ideje partnera iz opozicije, mi ih zaista smatramo sadašnjim i budućim partnerima. Sešćemo, razgovaraćemo koji je to najbolji način da se to uradi. Neki su idealni, neki su manje idealni. U svakom slučaju, podržaćemo svaku akciju onoga koga smatramo da se bori protiv režima“, istakao je Jeremić.

On je govoreći o završenom samitu EU rekao da – „na Zapadu nema ništa novo“.

„Ovaj samit EU nije bio iznenađenje za poznavaoce unutrašnjih evropskih prilika. Političke slabosti, prisutne dugi niz godina, su učinile da se suštinska pitanja sakrivaju iza forme. Status kandidata Ukrijini i Moldaviji je u najmanju ruku izazvao ‘podizanje obrve’ onima koji prate pristupne procese za razne zemlje koje imaju aspiracije da postanu članice EU. Posle ovog, ceo pristupni proces je dobio udarac, kada je reč o kredibilitetu“, rekao je Jeremić.

Dodaje da ni jedna od ove dve zemlje koje su dobile status kandidata nemaju šansu da pristupe EU u nekoj doglednoj budućnosti.

„Veoma je teško objasniti zašto je ta velika erupcija dobre volje imala za posledicu i da Bosna i Hercegovina konačno dobije status kandidata. Objektivno, situacija u BiH je daleko povoljnija nego u Ukrajini“, primetio je predsednik Narodne stranke.

Podseća i da je Severna Makedonija uradila sve što je u njenoj moći, ali da nije dobila status kandidata.

„Promenili su Ustav, promenili su ime, nema toga što bi Severna Makedonija mogla da uradi više, a opet ne dolaze pozitivni signali“, kazao je Jeremić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here