Home MAGAZIN IZAĆIĆE NAM ONIH 100 EVRA NA NOS: OVO JE SPISAK POSKUPLJENJA I...

IZAĆIĆE NAM ONIH 100 EVRA NA NOS: OVO JE SPISAK POSKUPLJENJA I NAMETA KOJI NAS OČEKUJU..

924
0
SHARE

Paket ekonomskih mera za smanjenje negativnog efekta na privredu prouzrokovanog epidemijom koronavirusa koji je Vlada Srbije donela početkom aprila u vrednosti od 5,1 milijarde evra bio je izdašan, prema mišljenju nekih stručnjaka i previše.

Zbog krize izazvane epidemijom koronavirusa, koja već mesecima ne jenjava, mnogi građani Srbije izgubili su posao, a mnogima koji nisu izgubili posao plata je drastično smanjena.

Kriza je snažno pogodila srpsku privredu, a brojna istraživanja pokazala su da su najviše pogođena mikro preduzeća.

Paket ekonomskih mera za smanjenje negativnog efekta na privredu prouzrokovanog epidemijom koronavirusa koji je Vlada Srbije donela početkom aprila u vrednosti od 5,1 milijarde evra bio je izdašan, prema mišljenju nekih stručnjaka i previše.

Jedna od mera o kojoj se najviše polemisalo bila je jednokratna novčana pomoć od 100 evra punoletnim državljanima Srbije. Bez obzira na različita mišljenja o tome da li je trebalo da svi građani dobiju 100 evra ili samo oni kojima je najpotrebnija pomoć, isplata je svima dobrodošla.

Međutim, novi talas koronavirusa Srbiju je snažnije pogodio nego prvi, efekti državne pomoći privredi odavno su izbledeli, o mogućem novom paketu ekonomskih mera i dalje se raspravlja, a 100 evra se potrošilo.

Možda je ipak trebalo da ih sačuvamo, jer izgleda da će nas “skupo koštati” jer se najavljuju poskupljenja i novi nameti.

Evo šta emo sve plaćati skuplje:

Poskupljenje vode

Od 1. januara 2021. godine u Beogradu će cena za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za sve kategorije potrošača biti povećana za pet odsto. Tako će prosečno domaćinstvo vodu i njeno odvođenje plaćati 80 dinara skuplje

Skuplje odnošenje smeća

JKP “Gradska čistoća” povećala je cene svojih usluga, pa će za domaćinstva, usluga sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada koštati umesto dosadašnjih 5,64 dinara po kvadratu sa PDV, 6,6 dinara.

Povećanje cene za RTS pretplatu

U proceduru Skupštine Srbije 27. novembra ušao je Predlog zakona o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis kojim Vlada Srbije predlaže da taksa za RTS i RTV, tzv. pretplata, od 1. januara do kraja iduće godine iznosi 299 dinara, umesto dosadašnjih 255 dinara.

Povećanje poreza na imovinu

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su odluku o prosečnoj ceni kvadrata za utvrđivanje poreza na imovinu u 2021. godini.

Od ovih brojki i parametara ponajviše zavisi i koliki će porez na imovinu tokom naredne godine plaćati Beograđani, a on bi mogao da bude veći i preko šest odsto u odnosu na 2020. godinu.

Na primer, procenjena cena kvadrata na osnovu koje se izračunava porez na imovinu, za ekstra zonu poslovanja, u 2020. iznosio je 195.052 dinara za stan, dok će naredne godine on biti 206.838 ili šest odsto veći.

Mnogim građanima su na adrese po prvi put stigla i rešenja za naknadu za odvodnjavanje.

Takođe, kako pišu građani, u Somboru, Kruševcu i Obrenovcu skočila je cena grejanja.

Podsetimo, država je nedavno počela da se beskompromisno „obračunava“ sa frilenserima koji nisu izmirivali svoje poreske obaveze na vreme.

Naime, Poreska uprava je u oktobru pozvala sva fizička lica, koja nisu podnela poreske prijave deviznih priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here