Home MAGAZIN I KFOR RASPOREDIO TRUPE U JARINJU- VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA REAGUJE!

I KFOR RASPOREDIO TRUPE U JARINJU- VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA REAGUJE!

526
0
SHARE

Vojnici Kfora pojavili su se u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, javlja Kosovo onlajn.

Reč je o američkim, poljskim i kanadskim vojnicima u okviru misije Kfora na KiM, navodi portal.

Helikopteri Kfora u dva navrata su u poslednjih sat vremena nadletali Jarinje i Brnjak, kao i sever Kosova i Metohije, javlja reporter RTS-a.

Iz Kfora za Kosovo onlajn poručuju da „pomno prate situaciju na celom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sever“.

„Kfor pomno prati situaciju na celom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primenu svog mandata – proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – kako bi se osiguralo bezbedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i severno Kosovo“, naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije danas su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem i razgovarali o situaciji na severu nakon jednostranih poteza Prištine i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci Rosu posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

OKLOPNA VOZILA VOJSKE SRBIJE RASPOREĐENA U JARINJU (VIDEO)

“Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, protest Srba s Kosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu. Ekipa RTS-a zabeležila je jutros i pripadnike Vojske Srbije na putu koji vodi do Jarinja.

Trenutno su tu četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra. Reč je o dva “lazara” i dva “miloša”.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here