Home MAGAZIN GRČKA POČELA OZBILJNE PRIPREME ZA RAT!

GRČKA POČELA OZBILJNE PRIPREME ZA RAT!

703
0
SHARE

Planirano je da se vojne snage u narednoj godini uvećaju za 15 000 vojnika, da se osavremene F16 avioni kao i kupe dronovi i helikopteri.

Grčki Parlament usvojio je budžet za 2021. godinu u kome je stavka za vojsku drastično uvećana u odnosu na predhodne godine što pokazuje da ova zemlja ozbiljno smatra pretnju od izbijanja rata sa Turskom zbog gasnih nalazišta u Mediteranu.

Grčke vlasti tvrde da je bucet uvećan za 57 posto u odnosu na 2019. godininu, ali finansijski stručnjaci tvrde da je on realno dupliran.

Grčka je u 2021. godini namenila 5,5 milijardi evra za naoružanje uprkos ekonomskoj krizi.

U narednoj godini planirana je nabavka 18 francuskih “Rafale” borbenih aviona od čega će grčka isplatiti u 2021. godini 1,5 milijardi evra.

Ukupna cena 18 aviona je 2,5 milijardi.

Planirano je da se vojne snage u narednoj godini uvećaju za 15 000 vojnika, da se osavremene F16 avioni kao i kupe dronovi i helikopteri.

Turska je već napala grčku granicu puštanjem migranata da prelaze sa njene teritorije bez kontrole, ove zemlje redovno izvode manevre u sredozemlju a Erdogan je nedavno zatražio i formalno priznanje dve države na Kipru.

Grci su nedavno uhapsili dva turska špijuna na Rodosi zbog nadgledanja i snimanja grčkih vojnih brodova,a jedan od njih bio je radnih turskog konzulata na tom ostrvu.

U sukobu sa Turskom Grčka za sada ima otvorenu podršku Egipta koji se takođe protivi Turskim ambicijama u Sredozemlju i koji je ušao u direktan sukob sa Turskom u Libiji,

(Pravda)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here