Home MAGAZIN EU je postavila „energetsku bombu“, čeka se Putinova reakcija

EU je postavila „energetsku bombu“, čeka se Putinova reakcija

555
0
SHARE

Zabranom ruske nafte, Evropska unija je postavila energetsku „bombu“, piše kolumnista Čarli Kuper za „Politico“.

„Čak i ako zemlje prođu kroz naredne nedelje bez ozbiljne nestabilnosti na naftnim tržištima, sledeća velika sankciona bomba koju priprema EU, mogla bi da pogodi i snabdevanje Evrope energijom i svetske cene“, navodi se u članku.

„Uprkos činjenici da će Rusija verovatno naći nove kupce za svoju naftu, Putinovu reakciju nikako ne treba potcenjivati“, rekao je Kuper.

Istovremeno, Evropa veoma zavisi od Moskve u pogledu uvoza dizel goriva, na nju otpada 60 odsto snabdevanja ovog naftnog proizvoda, a drugih alternativa nema.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

„Usred zime može doći do akutne nestašice dizel goriva u regionu iako se koristi u EU skoro svuda: od automobila do industrije i grejanja“, stoji u izdanju.

Nova zapadna ograničenja stupila su na snagu 5. decembra: Evropska unija je prestala da

prihvata rusku naftu koja se transportuje morem. Pored toga, zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene za snabdevanje tankerima tog resursa na 60 dolara po barelu.

Zamenik premijera, Aleksandar Novak je zauzvrat upozorio da Moskva neće prihvatiti gornju granicu cena nafte čak i ako će to uticati na smanjenje proizvodnje.

On je dodao da se sa takvim ograničenjima Zapad meša u tržišne instrumente, a Rusija je spremna da radi samo sa onim kupcima koji se pridržavaju tržišnih uslova.

Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here