Home MAGAZIN ERDOGAN POVUKAO POTEZ KOJIM POČINJE TALAS TEKTONSKIH PROMENA U SVETU..

ERDOGAN POVUKAO POTEZ KOJIM POČINJE TALAS TEKTONSKIH PROMENA U SVETU..

877
0
SHARE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će muslimanska bogosluženja u Aja Sofiji početi 24. jula.

Istovremeno je obznanio: da će Turska sve javne prigovore odluci o promeni statusa Aja Sofije smatrati osporavanjem svog suvereniteta.

Ova polupretnja nije sprečila Džima Riša i Roberta Menendeza, predsedavajućeg i vodećeg demokratu u spoljnopolitičkom komitetu Senata Kongresa SAD da od Erdogana zataže da opozove pretvaranje Svete Sofije u džamiju i da mu poruče da to smatraju „dubokom uvredom za hrišćane širom sveta“.

I da još dodaju: „Oštro osuđujemo odluku predsednika Erdogana. U određenim trenucima svoje istorije, Aja Sofija je služila kao mesto oklonjenja muslimana i hrišćana, a decenijama je bila neobičan i gostoljubiv centar za ljude svih vera.

Erdoganov korak je duboka uvreda za hrišćane širom sveta koji na Aja Sofiju gledaju kao na svetlost istine i duboko poštovano sveto mesto“.         Pozvali su Erdogana da promeni odluku i sačuva predivno nasleđe Aja Sofije, vrativši joj status verski neutralnog muzeja.

Ruski senator Oleg Morozov izjavio je da pretvaranje Aja Sofije u džamiju preti Erdoganu ozbiljnim političkim problemima.

Vojska i sekularizam više nisu temelji turske države.

Nesporni autoritet vojske konačno je razoren 2016. godine tokom neuspelog puča, kada su generali – decenijama arbitri u državi – iskorišćeni za političko odvajanje Turske od Zapada.

Sekularnost Turske umire pred našim očima.

Islam i panturcizam proglašeni su za nove osnove Turske.

Pojavile su se procene da se pretvaranje Svete Sofije u džamiju može uporediti sa Trumpovom odlukom da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i da u njega preseli ambasadu SAD. Da sa Erdoganovi8m potezom počinju tektonske promene.

Prognozira se eliminisanje bezmalo svih dosad zamrznutih konflikata: izraelsko-palestinskg, kiparskog, nagorno-karabahaskog, abhaskog, pridnjestrovskog, kašmirskog, donbaskog… Sa nastajanjem sukoba i novih `zamrznutih konflikata.

Dakle: da će Aja Sofija postati simbol predstojećih velikih promena.

(Fakti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here