Home MAGAZIN EKSPERT OBJASNIO ZAŠTO SE RUSKI BORBENI SISTEM “MRTVA RUKA” NEĆE KORISTITI U...

EKSPERT OBJASNIO ZAŠTO SE RUSKI BORBENI SISTEM “MRTVA RUKA” NEĆE KORISTITI U NUKLEARNOM RATU- JEZIV ZAKLJUČAK

864
0
SHARE

Borbena upotreba sistema ruskog Perimetra je malo verovatna. Međutim, zapadni mediji nastavljaju da plaše stanovništvo pričama o nuklearnom ratu.

Doktor vojnih nauka, kapetan I ranga Konstantin Sivkov, ocenio je verovatnoću korišćenja ruskog jedinstvenog sistema odmazde „Perimetar“, koji se u zapadnim zemljama naziva „Mrtva ruka“.

Vojni stručnjak je siguran da je talas panike, izazvan zapadnim medijima, o skoroj upotrebi „Perimetra“ i početka nuklearnog rata ništa drugo do trik elita, kojima je rat sa Rusijom zaista potreban. Ali glavna svrha ruskog sistema se često ne predstavlja u publikacijama zapadnih novina.

Perimetar nije dizajniran za prvi udar. Sistem se aktivira za uzvratni nuklearni udar tek kada je uništen ceo sistem kontrole nuklearne trijade.

Odnosno, da bi lansirao „Mrtvu ruku“, sam neprijatelj mora da napadne Rusiju, jer će sistem odmazde funkcionisati samo kada niko drugi ne može da da komandu raketama za pokretanje.

„Ovo je rezervni sistem za garantovanu upotrebu nuklearne sile“, siguran je Sivkov.

Ali čak i ovaj scenario vojnom stručnjaku izgleda malo verovatan. Zaista, potpuno nuklearno uništenje zahteva iznenadni udar, kada neće biti vremena i mogućnosti za uzvratne akcije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Rusija ima najsavremenije sisteme za upozoravanje na rakete, kao i moćne odbrambene sisteme protiv raketa. Razorni i iznenadni udar na Rusiju je u takvim uslovima jednostavno nemoguć.

Sivkov je uveren da će prve bojeve glave biti garantovano uništene, a do drugog raketnog

talasa biće dovoljno vremena za uzvratni udar. Posle toga onaj ko bude napao Rusiju neće više imati šansu za ponovni nuklearni udar.

Vojni ekspert sumira – u takvim uslovima sistem „Perimetar” nikada neće biti korišćen u borbenim uslovima.

SAD mogu pokušati da kompenzuju nemogućnost izvođenja nuklearnog udara tako što će ga postaviti u blizini granica Ruske Federacije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here