Home MAGAZIN Dr NESTOROVIĆ: „KINESKI LEKARI SU MI OTKRILI KAKO SU ZA 29 DANA...

Dr NESTOROVIĆ: „KINESKI LEKARI SU MI OTKRILI KAKO SU ZA 29 DANA ZAUSTAVILI KORONAVIRUS“

1298
0
SHARE

Pulmolog i alergolog Branimir Nestorović je kao gost na TV Prva, a govoreći o korona virusu u našoj zemlji, naveo da su kineski lekari razgovarali sa našim stručnjacima, te da je rečeno da smo uradili sve kako treba.

– Stiglo je 6 lekara, pulmologa, epidemiloga i jedan psiholog jer je ljudima jako teško da budu sami u izolaciji. Sve što su nam rekli, mi smo već uradili. Prvo su rekli da mora da bude stroga izolacija.

Kažu da je najveći problem u Kini bila porodica, jer su članovi prenosili jedan na drugog. Sledeća stvar je bila da se izdvoje specijalizovane bolnice, mi smo to već uradili. Treća stvar je bila nabavka opreme – naveo je Nestorović.

– Dali su primer Hajnana, provincije veličine Srbije, samo su merama izolacije i samoizolacije za 29 dana zaustavili epidemiju i imali su jako mali broj zaraženih – naveo je pulmolog.

On je naveo da epidemija opada kada 60 do 70 odsto stanovnika postane zaraženo.

– Kineski lekari su nam potvrdili da je proces inkubacije do 14 dana, definitivno – naveo je Nestorović.

Kako je objasnio dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, ogromna većina zaraženih koronom umre jer virus toliko ošteti alveole u plućima, napuni tečnošću, da više ni uz respirator kiseonik ne može da stigne do njih.

– Njegova glavna osobina je da se po jutru dan ne poznaje – rekao je dr Janković.

Kako je naveo dr Nestorović, kolega iz Kine mu je rekao da je imao pacijenta koji je tek posle 6. puta bio pozitivan.

– Imali su pacijenta kojeg su 5 puta testirali i svih 5 puta je bio negativan. Tek 6. put je test bio pozitivan – rekao je pulmolog.

(Telegraf)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here