Home MAGAZIN BEOGRAD UŠAO U TAJNI SAVEZ SA PEKINGOM!

BEOGRAD UŠAO U TAJNI SAVEZ SA PEKINGOM!

680
0
SHARE

Srbija plaši Zapad „Vatrenim štitom“ i kineskim protivavionskim topovima.

Beograd je, izgleda, odlučio da svoje zapadne partnere dovede do nervnog sloma, pokretanjem vojne vežbe Vatreni štit uz učešće jedinica specijalne taktičke grupe pojačane teškom tehnikom.

U manevrima je učestvovalo više od hiljadu srpskih vojnih lica i više od 100 jedinica različite tehnike.

Prema Hamburškom izveštaju, nije se dogodilo ništa izvanredno: vežbe su bile planirane i ne tako brojne.

Pa odradili su odbijanje napada lažnog neprijatelja raznim vatrenim oružjem i desantnim trupama…

NATO priređuje mnogo pompeznije vojne predstave.

Ali u zemljama alijanse i na samoproglašenom i nepriznatom Kosovu odmah su izrazili „zabrinutost“, jer strahuju da se Srbija „možda sprema da reši pitanje statusa Kosova“.

A tu je, inače uvaljena, jedna od najvećih američkih vojnih baza u Evropi.

Štaviše, uoči vežbi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznenada je postao neobično oštro ogorčen, jer se u blizini srpskog putničkog aviona, koji je leteo iz Beograda za Moskvu, pojavio lovac NATO-a.

Čak je tražio i objašnjenje.

Incident se dogodio u vazdušnom prostoru između Rusije i Letonije, obe članice NATO-a i EU.

A ako se ovome doda, da je krajem prošle nedelje na beogradski aerodrom sletelo šest kineskih vojno-transportnih aviona, onda je jasno da zvaničnici u Briselu (i NATO-a i Evropske unije) kaplju sebi valerijanu.

Prelet tolikog broja transportera PLA (Narodnooslobodilačke armije Kine – prim. aut.) iznad Evrope izazvao je blagu paniku, jer se nije znalo kuda idu i kakav teret imaju u avionu.

Pretpostavke su bile najfantastičnije. Na primer, ovo: trupe PLA će čuvati nalazišta litijuma u ​​Srbiji.

Ili još mnogo klevetnije: kineski avioni raspoređuju ruske trupe, da napadnu Evropu.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Međutim, kineski list South China Morning Post objavio je da je Nebeska imperija snabdela Srbiju najnovijim naoružanjem – protivvazdušnim raketnim sistemima (SAM) HK-22.

Tajna je otkrivena ali su se odmah pojavili analitičari, koji su počeli da izražavaju bojazan da će naoružavanje Beograda, u uslovima ratnih dejstava u Ukrajini, dovesti do eskalacije sukoba u drugim regionima.

„Određena zabrinutost Zapada može se povezati samo sa sveukupnim jačanjem srpske vojske, jer se vojno neutralna zemlja sa solidnom vojnom silom, ne uklapa u bezbednosne obrasce, koji postoje u Evropi“, smatra srpski politikolog Branko Žujović.

– Srbija je sada u svoj arsenal dodala kineski raketni sistem HK-22, koji vojni stručnjaci upoređuju sa ruskim S-300 i američkim kompleksom Patriot.

Prethodno su bile značajne nabavke naoružanja i vojne opreme u Rusiji i Belorusiji, a najavljena je i nabavka 12 novih francuskih aviona Rafal.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Pominje se i kupovina 12 polovnih aviona od neimenovane treće zemlje.

Posle početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, jaz između nesumnjivo proruskog

stava većine građana Srbije, namere da se učlani u Evropsku uniju ali da istovremeno i vojno zadrži neutralnost, postao je još oštriji.

Zapad, zainteresovan da zadrži svoj uticaj u Srbiji, svakako može da ucenjuje Beograd.

Nema sumnje da će to učiniti. Ali Beograd će na ucene reagovati samo u krajnjoj nuždi, kada više ne bude imao manevarskog prostora, jer će nastojati da demonstrira privrženost evropskim vrednostima ali istovremeno, što manje kvari odnose sa Rusijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here