Home MAGAZIN АNDRIЈА МАNDIĆ ŠОKIRАО RЕGIОN: NОVА VLАDА CRNЕ GОRЕ ЈЕ PRАVLJЕNА U АМBАSАDАМА!...

АNDRIЈА МАNDIĆ ŠОKIRАО RЕGIОN: NОVА VLАDА CRNЕ GОRЕ ЈЕ PRАVLJЕNА U АМBАSАDАМА! ЕVО ŠTА SLЕDI..

876
0
SHARE

Trideset godina problema koje nam je ostavila vladavina Mila Đukanovića ne mogu se rešiti u dvesta dana vlade Zdravka Krivokapića. Zato treba precizno prepoznati ugaoni kamen nepočinstava odlazećeg režima čijim bi rušenjem popustila i naglo se oborila ta nakaradna i nedemokratska konstrukcija.

Demokratski front je u svom programu poređao niz odluka koje bi trebalo da donese nova vlada ako želi diskontinutit sa dosadašnjim načinom vladanja. Mi tražimo ono zbog čega smo dobili podršku građana, tj. da dođe do korenitih promena i nismo zainteresovani za kozmetiku kojom se čuvaju tekovine Mila Đukanovića.

Ovo, u razgovoru za “Novosti”, kaže jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije, članice pobedničke liste “Za budućnost Crne Gore”, čiji nosilac je bio aktuelni mandatar Zdravko Krivokapić. U protekla dva meseca mnogo toga se desilo na političkoj sceni Crne Gore, a oni koji su izneli teret promena ostali su bez ministarskih mesta u novoj izvršnoj vlasti. Došli su eksperti koje je pre nekoliko dana promovisao mandatar.

* Kako ocenjujete činjenicu da će ministarska mesta umesto političara sada zauzeti eksperti?

– Ne znam koliko je dobro, ali znam da je taj eksperiment nama kao vlastiti uslov za formiranje kabineta predložio mandatar Krivokapić. U srednjem veku je volja vladara bila izvor prava, a sada se volja mandatara u javnom mnjenju Crne Gore predstavlja kao nešto prirodno i prikladno u 21. veku. I po svemu sudeći, kao što su nekada postojali oktroisani (podareni) ustavi, tako ćemo ovde dobiti oktroisanu vladu. Mi smo ranije

saopštili da ćemo podržati svaku vladu bez DPS i očigledno su sa tom činjenicom računali svi oni drugi koji su ideju tzv. ekspertske vlade ugradili u svoje izborne programe. Dakle, naš program koji smo ponudili građanima nije nudio nikakve ekspertske vlade već su to bile ideje drugih.

* Najpre je vašoj stranci ponuđen MUP, sada je taj resor pripao partiji Dritana Abazovića. Može li se on obračunati sa kriminalom i očistiti fantome iz biračkog spiska?

– U Novoj srpskoj demokratiji postoji više ljudi koji su mogli svojim znanjem, hrabrošću i drugim kvalitetima da konkurišu za taj resor, preuzmu ga i povedu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Prvi neophodan korak bio bi onaj kojim bi se iz bezbednosnog sektora udaljili oni pojedinci koji su povezani sa šefovima kriminalnih bandi. Verujem da i mandatar razmišlja na sličan način, pa očekujem da će izabrani “ekspert” veoma brzo razrešiti neke zločine, pogotovo teška ubistva, koja dugi niz godina opterećuju odnose u našem društvu.

* Koliko će nova vlada biti narodna?

– Vladu će činiti osobe koje neće imati nikakvu posebnu odgovornost prema biračima, nego samo prema mandataru koji je takav zahtev ispostavio političkim strankama u vidu svojevrsnog ultimatuma. Ako nema uvažavanja narodne volje na početku izbora nove vlade, svakako će je biti na kraju. Narod će u konačnom, na prvim slobodnim izborima, sve to oceniti. Mislim da su ovakve odluke i ultimatumi veoma opasni, pogotovo za Crnu Goru koja je dugo bila zarobljena od autokratskog režima. Oni koji su ovo nametali, kažu da će to biti izuzetak koji neće postati pravilo i da, u stvari, oni hoće da ne poštujući danas narodnu volju stvore uslove kako bi se ona nešto kasnije obavezno poštovala. Znam da to čudno i nelogično zvuči, ali to je presek sadašnjih političkih prilika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here