Home MAGAZIN AMERIKA PODIŽE VOJSKU- ALARMIRAN CEO NATO: KINA SPREMA INVAZIJU NA TAJVAN

AMERIKA PODIŽE VOJSKU- ALARMIRAN CEO NATO: KINA SPREMA INVAZIJU NA TAJVAN

985
0
SHARE

Odbrana Tajvana od kineske invazije postala je urgentan i prioritetni zadatak za američku vojsku, izjavio je zvaničnik Pentagona Ilaj Ratner, tvrdeći da Peking planira nasilno da ujedini ostrvo.

Ratner je, pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, istakao da Vašington mora da pomogne Tajvanu da se suprotstavi, kako je naveo, realnoj i opasnoj pretnji Kine.

„Jačanje odbrane Tajvana je urgentan zadatak“, poručio je Ratner, pomoćnik američkog ministra odbrane za Indo-pacifička bezbednosna pitanja.

„Kineska Narodnooslobodilačka vojska se najverovatnije priprema za nasilno ujedinjenje Tajvana sa Kinom, dok istovremeno pokušava da odvrati, odloži ili odbije intervenciju treće strane u ime Tajvana“, kazao je Ratner.

Iako zvaničnik Pentagona nije predočio dokaze o navodnoj kineskoj invaziji, on je naglasio da odbrana ostrva mora da bude apsolutni prioritet američke vojske, navodi RT.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio da bi svaki potez Kine kojim bi izvršila napad na Tajvan imao „strašne posledice“, dodajući da se nada da će Peking vrlo pažljivo razmisliti o tome da ne izazove krizu u Tajvanskom moreuzu.

Blinken je rekao da Kina pokušava da promeni status kvo u vezi sa samoupravom Tajvana koji Kina smatra svojom teritorijom, a da su SAD odlučno posvećene da obezbede da ostrvo ima sredstva da se odbrani.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here