Home MAGAZIN AMERIČKI UDAR NA ENERGETSKI SEKTOR U SRBIJI..

AMERIČKI UDAR NA ENERGETSKI SEKTOR U SRBIJI..

632
0
SHARE

Onog trenutka kada gospodin Grenel svoje reči pretoči u jeftiniji tečni gas od onog koji dobijamo gasovodom, ne treba da brine, onda ćemo mi sasvim sigurno kupovati jeftiniji gas. I vrlo rado ćemo prihvatiti taj američki politički pritisak umesto sadašnjeg ruskog i opet kupovati jeftinije, ne skrivajući ironiju kaže za Sputnjik Branko Pavlović.

Povod za ovakvo regovanje konsultanta i dobrog poznavaoca američke političke scene bila je izjava specijalnog savetnika za pregovore Beograda i Prištine predsednika SAD, Ričarda Grenela tokom posete srpskoj zajednici u Milvokiju.

Upriličena u okviru predizborne kampanje, poseta Grenela Srbima koji su neskriveni Trampovi glasači, donela je i jedno „obećanje“ Trampovog specijalca za Srbiju.

Grenelov pritisak nek postane jeftiniji gas

„Srbija, koja je do sada bila energetski zavisna od Rusije, sada će dobijati energente i iz Sjedinjenih Država što će joj omogućiti da ubuduće donosi odluke kao nezavisna zemlja, bez pritiska“, izjavio je Grenel i srpski rečeno, ostao živ.

Da li je to bila tek Grenelova retorička pristojnost u želji da se u finišu kampanje gost pokaže u dobrom svetlu, kao brižan poslenik Bele kuće koja misli na postojbinu američkih Srba?

Predsednik skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, smatra da u toj izjavi nema ničeg osim puke retorike jer u najskorije vreme ne bismo mogli ništa da dobijamo, jer ne postoji nijedan terminal gde bi Amerika mogla da isporuči gas koji bi došao do nas.

„Mislim da je to potpuno nerealno u ovom trenutku jer Amerikanci nemaju na raspolaganju te količine gasa koje bi mogle da zadovolje potrebe Evrope, prema tome i nas. S druge strane, ne postoje nikakvi terminali koji bi mogli da prime taj američki gas koji bi mogli da koristimo. U dogledno vreme u sledećih 10-15 godina mi možemo da se oslonimo samo na ruski gas“, izričit je Vuletić.

Apsolutno retorički i na dugom štapu

Na pitanje, šta je sa terminalom u Aleksandropulosu u Grčkoj koji se pominjao, on kaže da je to i dalje samo u fazi pominjanja da će da se gradi.

„Samo je napravljen projekat i ne zna se još koji bi gas mogao da dođe i gde bi mogao da ide dalje. Još nisu nađeni potencijalni kupci koji bi mogli da participiraju u njegovoj gradnji. Svaki gas koji se proizvodi kao tečni naftni gas je skuplji, pogotovo američki gas iz škriljaca. On je najskuplji. Prema tome nemoguće je upoređivati ga sa cenom gasa koji se transportuje gasovodima“, ističe Vuletić za Sputnjik.

Sve je to apsolutno na dugom štapu i apsolutno je to retorička izjava jednog gosta u poseti srpskoj zajednici, nema dilemu naš sagaovornik.

Dakle, Srbija će i dalje, na Grenelovu žalost i gledano iz američke vizure, biti zavisna od ruskih energenata i odluke donositi pod „ruskim pritiskom“, umesto kao nezavisna država kupujući naftu i gas kod Amerikanaca.

A kako to Moskva zavrće ruke Srbiji, ali i ostalim evropskim državama koje u najvećoj meri energetku bezbednost zasnivaju na ruskoj nafti i gasu, najbolje svedoči podatak da su pod sankcijama – Rusi. Evropska unija ih je uvela 2014. upravo, nezadovoljna ruskom spoljnom politikom i zbog toga je „nagrađena“ strašnim pritiskom, najpovoljnijom cenom nafte i gasa na svetskom tržištu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here