Home AKTUELNO ZAŠTO IH ONDA PRIMAMO?! DR KON: VAKCINA NAM NEĆE REŠITI PROBLEME, OVE...

ZAŠTO IH ONDA PRIMAMO?! DR KON: VAKCINA NAM NEĆE REŠITI PROBLEME, OVE MERE ĆE TRAJATI GODINAMA!

796
0
SHARE

Kon za Tanjug kaže da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na koronavirus, dok je u osnovnim školama uglavnom reč o pojedinačnim slučajevima.

U 13 beogradskih osnovnih škola prijavljeno je 16 slučajeva zaraze koronavirusom, a epidemiolog Predrag Kon kaže da situacija nije zabrinjavajuća.

Kon navodi da se sve drži pod kontrolom i da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju.

Kon za Tanjug kaže da u srednjim školama u Beogradu nije bilo prijava pozitivnih na koronavirus, dok je u osnovnim školama uglavnom reč o pojedinačnim slučajevima.

”U jednoj školi imamo slučaj brata i sestre, jedno dete je zaraženo, a drugo je zbog toga u kućnoj izolaciji.

U drugoj školi je moguće da je došlo do prenošenja u okviru same grupe gde je dvoje zaraženih učenika, dok su u ostalim školama pojedinačni slučajevi”, rekao je Kon.

Napominje da je cilj da se spreči prenošenje virusa i otkriju oboleli sa najblažim tegobama i upozorava na to da dolazi period sezonskih respiratornih infekcija kada se blage forme kovida 19 neće gotovo ni razlikovati od drugih respiratornih oboljenja.

”Zato svako dete koje ima bilo kakve respiratorne tegobe ili znake infekcije treba da ostane kod kuće, a roditelji treba da se ponašaju kao da je u pitanju kovid”, navodi Kon.

Upitan da li je posle dve nedelje škole zadovoljan rezultatima koje daju mere, Kon kaže da bi bio zadovoljan da virusa uopšte nema, ali da je sadašnja situacija prihvatljiva.

Smatra je da u ovom trenutku nema nijednog razloga da se škole zatvaraju i napominje da je sistem napravljen tako da je svaka grupa jedinica za praćenje i da to funkcioniše.

”Ali, ako se grupe budu slale na onlajn nastavu i to dostigne procenat koji ograničava normalno funkcinisanje, sigurno će se reagovati.

Očekujem da će pre svega reagovati Ministarstvo prosvete, jer smo mi kao zdravstveni sistem nadzora sve obezbedili da škole, kao kolektivi u kojima je najveća mogućnost prenošenja, ipak ne budu toliko rizična mesta”, napominje Kon.

Primećuje da na društvenim mrežama mnogi komentarišu da nastavu u školama treba obustaviti i potpuno preći na onu preko interneta, ali smatra da duboko greše i da nema ničeg boljeg od direktne komunikacije i učenja.

”Ovo će još trajati, neka niko ne misli da će se brzo završiti, trajaće možda i godinama, iako ne u ovom intenzitetu.

Kada se pojavi vakcina, ona će dati svoje koristi, ali ne može se očekivati da će od vakcine to prestati”, naglašava Kon.

(Tanjug)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here