Home AKTUELNO ZAGONETNI INCIDENT- TEŽAK UDARAC ZA RUSIJU: RATNI BROD GRAĐEN 8 GODINA IZGOREO...

ZAGONETNI INCIDENT- TEŽAK UDARAC ZA RUSIJU: RATNI BROD GRAĐEN 8 GODINA IZGOREO U TOKU NOĆI! (VIDEO)

585
0
SHARE

Ruska korveta “Проворный” je skoro potpuno izgorela. U brodogradilištu, pod kontrolom bivšeg guvernera Arhangelska, Orlova, planula je vojna korveta – brod je građen osam godina, izgoreo je za jedan dan

Prvi video snimci snimljeni na ruskoj korveti „Provorni“, koja se zapalila prethodne noći u Sankt Peterburgu, ukazuju na potpuno uništenje ratnog broda u požaru.

Pored uništenja gornje palube i nadgradnje u požaru, ozbiljno su oštećene pregrade i noseće konstrukcije korvete.

Ovo ukazuje ne samo na nemogućnost obnavljanja broda u bliskoj budućnosti, već i na odsustvo ekspeditivnosti u tome.

Požar je ugašen pre nekoliko sati, međutim, ispostavilo se da je šteta na ratnom brodu toliko ozbiljna da u stvari potporne konstrukcije pod uticajem vatre nisu mogle da izdrže gravitaciju drugih elemenata trupa broda i srušile su se.

Razlozi incidenta u fabrici Северная верфь ostaju nepoznati – tokom izbijanja požara nisu obavljeni radovi koji bi mogli da dovedu do požara.

Šteta se pokazala toliko ozbiljnom da će se vreme puštanja u rad prve ruske korvete-nosača hipersoničnih raketa „Cirkon“ pomeriti za nekoliko godina.

Poznato je da su u požaru na korveti “Provorni” tri osobe povređene, ali su žrtve izbegnute.

Prema informacijama iz Jedinstvenog državnog registra pravnih lica, generalni direktor Северная верфь (Sankt Peterburg) je Igor Orlov, koji je ranije bio na funkciji guvernera Arhangelske oblasti.

Orlov je dobio otkaz nakon neuspeha projekta izgradnje deponije na železničkoj stanici Шиес za odlaganje smeća iz Moskovske oblasti.

Inicijativa Orlova izazvala je veliko negodovanje javnosti u regionu Arhangelsk i u

Republici Komi. Zaposleni Severodvinskog severnog mašinskog preduzeća više puta su tražili ostavku guvernera Orlova iz rukovodstva zemlje.

Ovog puta Orlovljeva četa je spalila vojnu korvetu – brod je bio ugašen za skoro ceo dan.

Korveta “Provorni” trebalo je da bude prebačena u rad krajem 2022. godine i trebalo je da uđe u sastav Zajedničke komande snaga na severoistoku Rusije, sa sedištem na teritoriji Kamčatke.

Puna zapremina korvete je 2430 tona, dužina je 106 metara, opremljena je sa četiri dizel motora.

Puna brzina je 27 čvorova, pri brzini od 14 čvorova korveta može da pređe 4 hiljade nautičkih milja, 15 dana u autonomnoj plovidbi. Posada je 100 ljudi (od toga 14 oficira).

Brodovi su projektovani primenom stelt tehnologije, nadgradnje su napravljene od višeslojnog kompozita, tako da su korvete projekta 20385 nevidljive za neprijateljske radare.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here