Home AKTUELNO Vučić ima samo par nedelja da prihvati francusko-nemački predlog za KiM ili…

Vučić ima samo par nedelja da prihvati francusko-nemački predlog za KiM ili…

523
0
SHARE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima svega nekoliko nedelja da pristane na francusko-nemački predloga za dijalog Begrada i Prištine, kažu za Danas nezvanično diplomatski izvori.

Ne više od par sedmica Vučić ima na raspolaganju da se saglasi sa ovim predlogom, ili okrene politički kurs na drugu stranu – ističu sagovornici Danasa.

Podsetimo, kako je izvestila Radio Slobodna Evropa, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj potvrdio je da su Beograd i Priština dobile ažurirani tekst takozvanog francusko-nemačkog plana za dijalog.

– Poslednja verzija teksta poslata je juče u Beograd, a danas Kosovu. Oni (Kosovo i Srbija) sada moraju da se upuste u ozbiljnu diskusiju jer se radi o trenutku gde postoji velika mogućnost – izjavio je Borelji u Tirani ovog utorka, gde učestvuje u samitu EU-Zapadni Balkan.

Plan Evropske unije koji su podržale Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države je sastavni deo dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Podsetimo, prema tom predlogu sporazuma, Srbija i Kosovo bi trebalo da potpišu sporazum o normalizaciji do marta sledeće godine.

Po svoj prilici postoje ambicije Evropske unije da do marta sledeće godine dođe do sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine – rekao je nedavno Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda.

Komentarišući izjavu premijera Kosova da Evropska unija i SAD „planiraju da se do marta sledeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije“, sagovornik Danasa je

rekao da to ne bi značilo međusobno priznavanje, već priznavanje pravnog subjektiviteta Kosova, odnosno da Srbija prizna pravni subjektivitet Kosova i neograničavanje Prištine u međunarodnim odnosima.

– To, takođe, ne znači nužno da Srbija prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nego da se Srbija obaveže da to neće sprečavati – kaže Igor Novaković.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here