Home AKTUELNO VRAĆA SE ZABRANA JAVNOG OKUPLJANJA? DR KON UPOZORAVA: NEKE MERE MOGU DA...

VRAĆA SE ZABRANA JAVNOG OKUPLJANJA? DR KON UPOZORAVA: NEKE MERE MOGU DA SE VRATE, EPIDEMIJA JOŠ TRAJE!

955
0
SHARE

„I dalje imamo epidemiju, tako da možemo vratiti određene mere, poput zabrane javnog okupljanja. Ako i dođe do drugog talasa, smatram da neće biti potrebe za uvođenje vanrednog stanja“.

Ovako objašnjava epidemiolog iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon povodom porasta obolelih od korone.

Od 5.239 osoba koje su testirane do juče u 15 sati, njih 69 je bilo pozitivno, što govori o porastu broju obolelih, s obzirom na to da smo pre desetak dana imali drastično manje zaraženih.

Dobra vest je da minulog dana nije bilo preminulih, dok je na respiratorima 15 pacijenata, isto koliko i dan ranije.

„Situacija pomalo zabrinjava“

Kometarišući porast broja zraženih, dr Kon kaže da to jeste situacija koja pomalo zabrinjava, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

– Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili – ističe dr Kon.

„Slede i svadbe i skupovi…“

Kako kaže, u fazi smo smirivanja, ali su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

– U periodu smo otvaranja zemlje, sledi organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, te mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima.

Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadzor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije – kaže on.

Dodaje da situacija nije ista na teritoriji cele Srbije, te da ne mogu da se porede područja gde više od nedelju dana nema novih slučajeva sa onima gde je virus još u cirkulaciji.

(Blic)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here