Home AKTUELNO VOJNI CILJEVI RUSIJE DALEKO SU ŠIRI NEGO ŠTO SE RANIJE MISLILO…

VOJNI CILJEVI RUSIJE DALEKO SU ŠIRI NEGO ŠTO SE RANIJE MISLILO…

594
0
SHARE

Ruska agencija RIA Novosti prenela je reči prokremljskog veterana Petra Akopova da je cilj Rusije „postepeno demontiranje i fazna reforma te teritorije“.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Akopov je u članku pod naslovom „Rusija menja taktiku u Ukrajini, ali ne i strategiju“ napisao da „sada svi shvataju da će vojna operacija dugo trajati“.

Njegov komentar je zasnovan na govoru ruskog generala Rustama Minekajeva, koji je u petak nagovestio da su vojni ciljevi Rusije daleko širi nego što se ranije mislilo.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

U svom govoru je najavio da će ruske snage preuzeti kontrolu nad celom ukrajinskom obalom, od Donbasa na istoku do Moldavije na zapadu, i da je cilj da se povežu teritorija Ruske Federacije i Pridnjestrovlja, odmetnutog moldavskog regiona pod kontrolom Moskve.

„Povlačenje naših trupa sa bilo kog dela okupiranih teritorija ne dolazi u obzir“, rekao je Akopov.

„Ako pretpostavimo da je cilj druge faze uspostavljanje kontrole nad jugom Ukrajine,

onda moramo razumeti da će i treća faza biti neizbežna, a ona podrazumeva kontrolu cele Nove Rusije“, piše Akopov.

Ruski nacionalisti Novom Rusijom nazivaju veći deo južne Ukrajine, koja je nekada bila deo carske Rusije. Sam predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi oblast Harkova na severu takođe trebalo da uđe u Novu Rusiju.

Akopov zaključuje da Rusiji možda neće biti potrebno da okupira Kijev i Lavov jer će, kako objašnjava, „posle pada juga Ukrajina početi da se urušava sama od sebe kao entitet“.

Do ovog „kolapsa“, piše Akopov, doći će „čak i bez čekanja na predaju Harkova i pre preuzimanja kontrole nad celom Novom Rusijom, jer gubitak juga poništava mogućnost da Ukrajina postoji kao država“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here