Home AKTUELNO Velike promene za ulazak u EU: Novi sistem problematičan, biće haos na...

Velike promene za ulazak u EU: Novi sistem problematičan, biće haos na granicama!

470
0
SHARE

Sistem EES koji stupa na snagu od 2023. godine, doneće promene državljanima trećeg bloka.

Novi sistem ulaska u Evropsku uniju (EES), koji bi trebalo da stupi na snagu od maja 2023. godine postaće komplikovaniji za državljane trećih zemalja.

Zbog tog sistema će i građani Srbije morati da plaćaju taksu od sedam evra. Od posetilaca Unije će se očekivati da se prijave i plate taksu pre ulaska u Šengensku zonu, a novi sistem naišao je na osudu unutar Unije.

Šta su EES i ETIAS?

Novi EES sistem Evropske unije će registrovati dodatne informacije o putnicima koji ne pripadaju bloku. Osim podataka o pasošu, u sistemu će se čuvati biometrijski podaci, uključujući otiske prstiju i slike lica.

Unija, takođe, planira da ukine pečate u pasošu. Umesto toga, sistem će se automatski registrovati kada neko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će biti lakše označiti nekoga ko je prekoračio dozvoljeno vreme. Državljani koji nisu članovi EU mogu ostati u EU samo 90 dana pre nego što im bude potrebna viza.

EES se ne primenjuje na građane EU ili na ljude koji putuju između zemalja Šengenske zone…EES je deo Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji bi trebalo da bude uveden u istom periodu sledeće godine.

Zbog tog sistema će i građani Srbije morati da plaćaju taksu od sedam evra. Naime, od posetilaca Unije će se očekivati da se prijave i plate taksu pre ulaska u Šengensku zonu.

Novi sistem već je naišao na pojedine kritike unutar Unije. Ipak, neophodno je da se svi državljani trećih zemalja na vreme informišu o promenama i odgovornima na pet ključnih pitanja o novim sistemima.

Kako se prijavljujete za ETIAS?

Očekuje se da će ETIAS biti operativan u maju 2023. godine. Nakon toga, državljani trećih zemalja će morati da plate sedam evra po osobi za posetu većine evropskih zemalja. Nakon što je putniku prijava odobrena neće morati ponovo da se prijavi naredne tri godine. Putnici će moći da borave 90 dana u Šengenskoj zoni.

Viza neće biti potrebna za državljane Republike Irske jer je ona u zajedničkoj zoni putovanja. Putnici uzrasta između 18 i 70 godina moraće da popune onlajn formular pre nego što plate taksu.

Da li mi je potrebna viza ako imam evropsku ličnu kartu?

Državljanima izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU možda nije neophodan ETIAS, ili ne potpadaju sistemu pregleda EES. Za to je neophodno da putnik ima biometrijsku ličnu kartu, kao što je carte de sejour u Francuskoj ili carta di soggiorno u Italiji. To znači da su takođe izuzeti od ograničenja od 90 dana.

Međutim, nisu objavljene informacije o tome kako bi automatizovane barijere na granicama identifikovale putnika kao stanovnika EU kada koristi pasoš koji nije iz EU.

Kako će izgledati EES barijere?

Zemlje EU se spremaju da instaliraju automatizovane barijere za sprovođenje EES provera. Francuska će postaviti samouslužne kioske na aerodromima gde putnici mogu unapred da registruju svoje biometrijske podatke i lične podatke.

Potom će se predstaviti graničaru radi provere. Nemačka i Austrija su potvrdile da će sličan sistem biti instaliran na aerodromima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here