Home AKTUELNO UDARNO! RUSIJA PRAVI ZAOKRET PREMA VUČIĆU: MOSKVA NEZADOVOLJNA- EVO ŠTA TRAŽI OD...

UDARNO! RUSIJA PRAVI ZAOKRET PREMA VUČIĆU: MOSKVA NEZADOVOLJNA- EVO ŠTA TRAŽI OD VUČIĆA..

807
0
SHARE

„Prijateljski odnos prema Rusiji“ Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom.

Posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji naglo je povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije, a prvi put je za vreme ukrajinske krize nezadovoljstvo pokazala i Moskva, piše moskovski dnevnik Komersant.

U članku pod nazivom „Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija“, list piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali da teško da će se okrenuti od Rusije.

Pritisak na Beograd predvodi Nemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u EU, navodi dnevnik i dodaje da je nemački predsednik Valter Štajnmajer prošle nedelje u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja.

Komersant piše danas da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju posle izbora povećati.

„Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini Zapad je procenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članovima i kandidatima za EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Štaviše, Zapad nije bio zadovoljan ni činjenicom da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava“, navodi Komersant.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

List piše da je „novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sedi na dve stolice“, bilo to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva.

List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila

da Moskva ne razume predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise.

„Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

prijatelji, to je nemoguće razumeti“, prenosi Komersant reči Zaharove.

„Prijateljski odnos prema Rusiji“ Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama, kao i da se seti želje predsednika Vladimira Putina – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše list.

Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke – Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra „jednim iz ključnih proruskih političara“.

List međutim, ukazuje na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(beta)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here