Home AKTUELNO UDARNO! POČELA PODELA UKRAJINE: POLJSKA PLANIRA DA PREUZME KONTROLU NAD DELOM UKRAJINE?

UDARNO! POČELA PODELA UKRAJINE: POLJSKA PLANIRA DA PREUZME KONTROLU NAD DELOM UKRAJINE?

424
0
SHARE

Vašington i Varšava razrađuju planove za uspostavljanje kontrole Poljske nad „istorijskim posedima“ u Ukrajini. To je danas izjavio direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

„Prema informacijama dobijenim od Spoljne obaveštajne službe Rusije, Vašington i Varšava razrađuju planove za uspostavljanje čvrste vojno-političke kontrole Poljske nad ‘njenim istorijskim posedima’ u Ukrajini“, rekao je on.

Radi se, zapravo, o pokušaju da se ponovi istorijski „dogovor“ za Poljsku posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, predstavljen Antantom, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine kako bi zaštitio stanovništvo od „boljševičke pretnje“, a zatim i uključi te teritorije u sastav poljske države, primetio je Nariškin.

„Događaji koji su potom usledili postali su jasna ilustracija kolonijalnog poretka i prisilne polonizacije kao osnovne metode za izgradnju velike Poljske“, dodao je bezbednjak.

„Prva faza ponovnog ujedinjenja trebalo bi da bude ulazak poljskih trupa u zapadne oblasti zemlje pod sloganom njihove zaštite od ruske agresije. Trenutno se sa administracijom Džoa Bajdena razmatraju modaliteti predstojeće misije.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Prema preliminarnim dogovorima, ona će se odvijati bez mandata NATO-a, ali uz učešće voljnih država. Varšava za sada nije uspela da se dogovori sa potencijalnim članovima ‘koalicije istomišljenika’“, rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, poljske obaveštajne službe traže predstavnike ukrajinske elite sa

kojima mogu da se dogovore da formiraju tzv. demokratsku protivtežu neonacistima orijentisanu na Varšavu, koji bi podržali poljske planove za uvođenje trupa na zapad Ukrajine.

„Prema proračunima poljske administracije, preventivna konsolidacija na zapadu Ukrajine će sa velikim stepenom verovatnoće dovesti do raspada zemlje. Pri tome će Varšava u

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

suštini dobiti kontrolu nad teritorijama na koje će ući ‘poljske mirovne snage’“, objasnio je Nariškin.

Kako je naveo, planirano je da „mirovni kontingent“ Poljske bude raspoređen u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa ruskom vojskom minimalna.

„Međutim, poljsko rukovodstvo nije ni zainteresovano za ‘dodatne špijune’ svoje operacije. Planirano je da takozvani mirovni kontingent bude raspoređen u onim delovima Ukrajine gde je opasnost od direktnog sukoba sa Oružanim snagama Rusije minimalna.

A prioritetni ‘borbeni zadaci’ poljske vojske će uključivati postepeno preuzimanje kontrole Nacionalne garde Ukrajine nad strateškim objektima koji se tamo nalaze“, istakao je Nariškin.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

(sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here