Home AKTUELNO UDARNO: OVO JE BIO TAJNI PLAN DA RUSIJA PADNE NA KOLENA, ALI..

UDARNO: OVO JE BIO TAJNI PLAN DA RUSIJA PADNE NA KOLENA, ALI..

468
0
SHARE

Evropa je pokušala da izda više novca da plati rast cena energenata, ali je to rezultiralo depresijacijom evra uz rastuću inflaciju.

Ovo je izjavio vodeći analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti, ekspert Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Igor Juškov.

Plan EU da odštampa više evra za plaćanje gasa se pokazao kao potpuni promašaj

Oštar rast cena gasa, uglja i drugih energenata primorao je Evropsku uniju da traži netrivijalne načine podrške privredi.

Posetite naš kanal na „Telegramu“- Sve ono što drugi prećutkuju- OVDE

Evropska centralna banka je, prema Juškovu, odlučila da poveća emisije kako bi dodatno zasitila ekonomiju EU novcem, uključujući i plaćanje skupog gasa (LNG i povećana cena plavog goriva od Gasproma). Međutim, rast novčane mase doveo je do depresijacije evra i rasta cena svih dobara.

„Nemoguće je štampati evro samo za snabdevanje energijom. Ako štampate novac, onda oni ulaze u opštu ekonomiju, a vi imate devalvaciju ove valute, imate inflaciju.

Već vidimo u Evropi i SAD da skupa energija generiše ogromnu inflaciju. U Americi je to

rekord za 40 godina, a u evrozoni je inflacija najveća u istoriji postojanja evra kao jedinstvene evropske valute. Već ga imaju ispod 10 odsto“, rekao je Juškov.

ECB je štampala dodatni novac i izdavala ga komercijalnim bankama, koje su ga izdavale kao kredite preduzećima. Značajan deo novog novca, prema rečima stručnjaka, otišao je za plaćanje gasa i drugih energenata.

Međutim, veliki iznos dodatnih evra je depresirao valutu EU na rekordno visok nivo, sa odgovarajućim posledicama po potrošačke cene, a skupi energenti su pogodili konkurentnost evropske robe na svetskom tržištu. Juškov naziva Evropsku uniju regionom koji je najviše pogođen aktuelnom krizom.

„Možda dobijete sredstva za plaćanje energije, ali zbog inflacije sve ostalo vam

poskupljuje. Evropljani sve skidaju sa rafova, ne zato što imaju nestašicu, već zato što shvataju da će sutra biti skuplje.

To dovodi do nagle potražnje, nastaje panika, a kao rezultat toga, rezerve novca koje su obični Evropljani imali na bankovnim računima ili ispod jastuka depresiraju. Ovo je šok za Evropljane.

Uvek su verovali da će u budućnosti živeti bolje, da im se novac gomila. I ispada da sve to depresira. Pogoršanje životnog standarda je već počelo“, rekao je Juškov na kanalu News Front Rutube.

Krizne pojave u ekonomiji EU pogoršavaju se verovatnoćom potpunog embarga na isporuke ruskog gasa. Analitičari predviđaju inflaciju u Evropi iznad 10% u implementaciji takvog scenarija – prema ekspertima, za zemlje kao što je Nemačka, ovo će postati industrijska katastrofa u punom obimu.

(Webtribune.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here