Home AKTUELNO UDARNO! FRANCUSKI DIPLOMATA OTKRIO: POSLE IZBORA U APRILU, SRBIJA PRIZNAJE KOSOVO!

UDARNO! FRANCUSKI DIPLOMATA OTKRIO: POSLE IZBORA U APRILU, SRBIJA PRIZNAJE KOSOVO!

912
0
SHARE

Mari Kristin-Butel ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.

Priština je preuzela obavezu da sprovede u delo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali to ne znači stvaranje druge Republike Srpske, izjavila je ambasadorka Francuske u Prištini Mari Kristin-Butel.

Ona je dodala da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da bi to trebalo da se dogodi do 2024. ili 2025. godine.

U intervjuu za „Gazetu ekspres“, Mari Kristin-Butel je rekla da je potpisivanjem dva sporazuma iz 2013. i 2015. godine za formiranje ZSO, Priština preuzela obavezu da ih sprovede.

Dva potpisana sporazuma ostavljaju dosta prostora prištinskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta, kazala je ona, navodeći da se tu nikako ne radi o narušavanju funkcionisanja prištinskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske.

Prema njenim rečima, konačni sporazum će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine.

„Na obe strane je da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih su mogle da se dogovore, sa ciljem da ovaj sporazum u najmanju ruku bude sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući“, istakla je Mari Kristin-Butel.

Na pitanje kada bi bilo idealno da Beograd i Priština postignu konačan dogovor i da li smatra da nedostatak roka izaziva zastoj i odugovlačenje procesa, ona je odgovorila da će „posle izbora u Srbiji u aprilu, to biti dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na Kosovu 2025“.

„Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat“, rekla je ambasadorka Francuske u Prištini.

Mari Kristin-Butel je ocenila da dijalog nema alternativu, da je to pitanje bezbednosti i prosperiteta za Beograd i Prištinu, kao i za region i za Evropu u celini.

„Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne“, navela je ona, preneo je Tanjug.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here