Home AKTUELNO UDARNO! DA LI MOŽE DA „PROCURI“ IZ LABORATORIJE?! NAUČNICI OTKRILI NAJSTARIJI SOJ...

UDARNO! DA LI MOŽE DA „PROCURI“ IZ LABORATORIJE?! NAUČNICI OTKRILI NAJSTARIJI SOJ „CRNE SMRTI“ KOJI JE UBIO MILIONE LJUDI!

601
0
SHARE

Naučnici sa Univerziteta u Kilu u Nemačkoj otkrili su ono što se naziva nultim pacijentom „crne smrti“, bolesti za koju se procenjuje da je ubila do polovine evropskog stanovništva između 1347. i 1351. godine.

Prema nalazima njihove studije, objavljene ove nedelje u časopisu „Sel riports“, najstariji soj bubonske kuge pronađen je u ostacima mladića koji je živeo u današnjoj Letoniji.

Istraživači su odlučili da sekvenciraju njegove genome i testirali ih na bakterijske i virusne patogene. Na svoje zaprepašćenje otkrili su da je čovek, koji je umro u dvadesetim ili

tridesetim godinama, zaražen drevnim sojem kuge.

„Zaprepastilo nas je da možemo da vratimo pojavu bakterije Jersinia pestis za 2.000 godina ranije nego što su sugerisale ranije objavljene studije“, rekao je Ben Krause-Kiora, šef DNK laboratorije i vodeći autor studije.

Prema studiji, „crna smrt“ je počela da zaražava ljude pre oko 7.000 godina, kada je poljoprivreda počela da se razvija u Evropi. Istraživači kažu da je drevni soj bubonske kuge bio manje zarazan od onog koji je ubio milione ljudi u Evropi i Aziji.

Bubonsku kugu uzrokuje bakterija Jersinia pestis. U početku je bolest pogađala samo glodare, ali s vremenom je mutirala i uspevala da zarazi ljude, preko uboda insekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here